Počela sjednica Parlamenta BiH: Razmatra se budžet od 1,8 milijardi KM

Fena
Počela sjednica Parlamenta BiH: Razmatra se budžet od 1,8 milijardi KM
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Sjednica Parlamenta BiH

Pred kraj godine poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrat će ovogodišnji budžet u iznosu od 1,8 milijardi KM na današnjoj sjednici koja je počela u Sarajevu.

Zbog zastoja u radu državnog parlamenta, bh. institucije funkcionirale su na osnovu četiri tromjesečne odluke o privremenom finansirajnju.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2019. godini iznose 966.000.000 KM, što je za 16.000.000 KM više nego 2018. godine čime je omogućeno povećanje plaća vojnicima i toplog obroka za dvije KM zaposlenim u institucijama BiH, osim izabranim i imenovanim funkcionerima.

Servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 825.760.678 KM i manje je za 178.301.651 KM u odnosu na prethodnu godinu.

Trebao bi biti razmatran i Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama u drugom čitanju te izmjene Zakona o platama i naknadama koje predviđaju ograničenje visine otpremnine.

Na dnevnom redu su i izmjene Krivičnog zakona koje preciznije definiraju krivično djelo terorizma, a druga izmjena se odnosi na krivično djelo uništavanja nacionalnih spomenika.

Pred poslanicima su 24 finansijska međunarodna sporazuma koja već dugo čekaju proceduru usvajanja da bi se osigurala sredstva za implementaciju važnih projekta iz oblasti cestogradnje, komunalne privrede, privrede i ekologije, a ukupna vrijednost sporazuma prelazi milijardu eura.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije