Počela sjednica NSRS: Izbor nove entitetske vlade

Fena
Počela sjednica NSRS: Izbor nove entitetske vlade
Foto: Fena / Ilustracija

U Banjoj Luci je počela posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS), na kojoj bi trebalo da se izabere nova entitetska vlada.

Mandatar za sastav Vlade RS-a Radovan Višković iznijet će programa rada Vlade te predložiti ministre.

I u novoj entitetskoj vladi ostaje veći broj ministara koji su bili i u sadašnjem sazivu.

Tako će ministar policije RS-a ostati Dragan Lukač, Anton Kasipović na mjestu ministra pravde, Zlatan Klokić na mjestu ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju, a Srebrenka Golić na mjestu ministrice građevinarstva.

Ministrica finansija bit će dosadašnja direktorka Poreske uprave Zora Vidović, poljoprivrede Boris Pašalić, zdravlja Alen Šeranić, dok će Srđan Rajčević voditi resor za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Socijalistima su pripala tri resora, a lider te stranke Petar Đokić bit će ministra industrije i rudarstva, Duško Milunović ministar rada i boračko - invalidske zaštite, a Sonja Davidović ministarica porodice omladine i sporta.

DNS-u bi trebalo da pripadnu dva resora, a kako se sazanje Lejla Rešić ostaje ministarica uprave i lokalne samouprave, a Neđo Trninić ministar saobraćaja i veza.

Demokratskom savezu Nedeljka Čubrilovića bi trebalo da pripadne Ministartsvo trgovine i turizma, a za ministarku će najvjerovatnije biti predložena Nada Kovač iz Foče.

Novi resor privrede trebalo bi da vodi Vjekoslav Petričević iz Doboja u ime NDP, dok Ujedinjena Srpska Nenada Stevandića dobija Ministarstvo prosvjete i kulture, a ministrica bi trebalo bi da bude Natalija Trivić.

Po novom Zakonu o republičkoj upravi, izmijenjena je organizacija i oblast rada određenih ministarstava, ali će ih i dalje biti 16.

Poslove Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, koje prestaje s radom, preuzima Sekretarijat za raseljena lica i migracije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije