Plakati i predizborna kampanja: Bit će posla za policiju i inspekciju

K. S.
Plakati i predizborna kampanja: Bit će posla za policiju i inspekciju
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Predizborni plakati političkih stranaka, kandidata/kandidatkinja

Policija u Bijeljini već je prvog dana predizborne kampanje imala posla sa uništavanjem plakata i bilborda političkih stranaka, kada je uhapsila S. Ž., rođenog 1996. godine, koji je oborio i uništio panoe političkih stranaka.

S.Ž. će u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru biti prekršajno sankcionisan zbog uništavanja javnih oglasa i objava.

Iz Policijske uprave Bijeljina podsjećaju da je za neovlašteno cijepanje, uklanjanje ili oštećenje izbornih oglasa, istaknutih u skladu sa propisima, predviđena novčana kazna od 300 KM do 900 KM.

Političke stranke i kandidati suočeni su uništavanjem njihovih plakata, bilborda, cijepanjem reklamnog materijala i slično.

Glasnogovornica MUP-a Unsko-sanskog kantona Snežana Galić izjavila je za Radiosarajevo.ba da fizičko lice koje ošteti plakat, javnu objavu, oglas državnog organa ili privrednog društva može se novčano kazniti od 300 do 700 KM.

Za isti prekršaj pravno lice može biti kažnjeno od 1.500 KM do 3.000 KM”, dodala je Galić.

Glasnogovornik MUP-a Srednjobosanskog kantona Hasan Hodžić rekao je za Radiosarajevo.ba da je policija u toku predizborne kampanje intezivnije na terenu, da će obilaziti predizborne skupove, kao i više paziti na bilborde i plakate.

Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo oglasila se saopćenjem za javnost, povodom početka predizborne kampanje, u kojem upozorava sve političke partije, koalicije i nezavisne kandidate na obavezu poštivanja propisa kojima je određen postupak i način postavljanja plakata.

“Uzevši u obzir dosadašnju praksu, tokom perioda izborne kampanje, ponovo se može očekivati nepropisno postavljanje plakata, banera, slobodnostojećih konstrukcija i panoa sa predizbornim porukama stranaka i kandidata, što će uzrokovati dodatno masovno onečišćenje prostora i narušiti urbani izgled grada”, upozoravaju iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Naglašavaju da je postavljanje plakata zabranjeno izvan mjesta određenog za tu svrhu, a zabrana se odnosi na stubove javne rasvjete, kontaktne mreže trolejbusa i tramvaja, stabla, trafo-stanice, nadvožnjake, podvožnjake, pasaže, fasade zgrada...

Službe komunalnih redara KJKP "Rad" i KJKP “Park”, koje vrše neposrednu zaštitu komunalne čistoće na terenu, tokom izborne kampanje i do okončanja izbornog procesa, vršit će pojačanu kontrolu, te će sve uočene nepravilnosti biti sankcionirane.

Kantonalna komunalna inspekcija će utvrđene nepravilnosti sankcionisati u skladu sa Zakonom o komunalnoj čistoći Kantona Sarajevo izdavanjem prekršajnih naloga.

Predviđena novčana kazna za pravne subjekte iznosi od 1.000 do 6.000 KM, a za odgovornu osobu u pravnom subjektu od 500 do 2.000 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije