Počela plenarna sesija Samita: Skup najvećih lidera regiona na Jahorini

Radiosarajevo.ba
Počela plenarna sesija Samita: Skup najvećih lidera regiona na Jahorini
RAS Srbija / Ana Brnabić i Milorad Dodik sastali su se jutros na Jahorini

Zajedničkom fotografijom svih učesnika počela je plenarna sesija samita Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP) danas na Jahorini.

Evo šta je rekao Milorad Dodik nakon sastanka s Recepom Tayyipom Erdoganom

Plenarna sesija šefova delegacija učesnica samita bit će održana u hotelu "Termag" u 9.15 sati, a uvodna obraćanja imat će predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, te članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović

Erdogan u Sarajevu s Borutom Pahorom iza zatvorenih vrata

Za 9:45 sati najavljeno je usvajanje agende samita SEECP-a, a za 9:50 sati obraćanja šefova delegacija učesnica skupa, te donošenje deklaracije, najavljeno je iz Predsjedništva BiH. 

Erdogan u Predsjedništvu: Mir, stabilnost Balkana za nas su veoma važni

Izjava za medije se očekuje u 11:15 sati.

Na samitu će učestvovati predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, Albanije Iljir Meta, Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, Slovenije Borut Pahor, te premijer Bugarske Bojko Borisov i Srbije Ana Brnabić.

Danas se očekuje dolazak i predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića.

Ana Brnabić i Milorad Dodik sastali su se jutros na Jahorini - undefined

Ana Brnabić i Milorad Dodik sastali su se jutros na Jahorini

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik upriličio je jutros na Jahorini radni doručak sa predsjednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

Dodik i Brnabić razgovarali su o aktuelnoj situaciji u BiH, Srbiji i regionu, te izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo, koji prolazi kroz Bijeljinu.

Skup je zvanično počeo sinoć u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine svečanom večerom u čast šefova delegacija zemalja učesnica, a domaćini su bili članovi Predsjedništva BiH. 

U Sarajevu je jučer održan i sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica SEECP-a, čiji je domaćin bio ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, na kojem je bilo riječi o aktivnostima na povezivanju u regionu SEECP-a i šire, kao preduslovu za održivi razvoj, te regionalnim i evropskim integracionim procesima. 

Osim Crnatka, na sastanku su učestvovali ministri inostranih poslova Srbije Ivica Dačić i Turske Mehmet Cavusoglu, te visoke delegacije Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Moldavije, Rumunije i Slovenije. 

Sastanku su prisustvovali i predstavnici EU i Savjeta za regionalnu saradnju /RCC/, dok su dolazak otkazale delegacije Albanije i Kosova.

BiH je svoje drugo predsjedanje SEECP-om preuzela u aprilu 2018. godine od Slovenije.

Regionalna inicijativa SEECP-a pokrenuta je 1996. godine u Sofiji s ciljem jačanja regionalne saradnje, bezbjednosti i stabilnosti.

Više o SEECP-u u Bosni i Hercegovini čitajte OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije