Konferencija o procesuiranju genocida u BiH: Imamo laži i okretanje istine

AA
Konferencija o procesuiranju genocida u BiH: Imamo laži i okretanje istine
Foto: AA / Konferencija o procesuiranju genocida

U Sarajevu je jutros počela 3. Međunarodna konferencija "Procesuiranje genocida u BiH" koja je okupila veliki broj pravnih eksperata i studenata prava iz regije koji će direktno od učesnika Haškog procesa dobiti direktna saznanja o dokazima i argumentima o genocidu u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Dvodnevna konferencija pod sloganom "Usudi se znati" je nastavak stručnih konferencija na temu primjene međunarodnog prava koje imaju za cilj pravno ustanovljene činjenice suprotstaviti revidiranju fakata iz proteklog rata u BiH.

Događaj organizuje Udruženje žrtava i svjedoka genocida u saradnji s Pokretom "Majke enklava Srebrenica i Žepa", uz učešće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MICT), pravnim nasljednikom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Treća međunarodna konferencija u fokus je stavila prvu pravosnažnu presudu za genocid Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju - predmet "Radislav Krstić", najznačajniju presudu Tribunala.

Centralno dešavanje konferencije vodiće mladi ljudi: studenti prava iz BiH, Srbije, Hrvatske i Makedonije, koji će kroz simulaciju hipotetičkog slučaja prikazati process dokazivanja genocida u žalbenom postupku ICTY-a.

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtva i svjedoka genocida, izjavio je da je cilj konferencije posvetiti se mladima s prostora bivše Jugoslavije, i ukazati im na određene anomalije u društvu, prije svega na negiranje zločina koji su se desili.

"Danas i sutra ćemo pokušati mladima, budućim pravnicima, advokatima, možda čak i predsjednicima država da pred onima koji su donosili presude kažu ono što misle", rekao je Tahirović.

Kako je kazao Tahirović, mladi iz regije će zajedno s predsjednikom MICT-a Theodorom Meronom zaključiti konferenciju, nakon čega posjetiti stratišta oko Srebrenice.

Cilj uključivanja mladih u konferenciju je upravo suprotstavljanje medijske, odnosno političke propaganda i činjenica, poručili su organizatori.

Konferencija će podsjetiti na značaj prve osuđujuće presude za genocid u Srebrenici u predmetu "Branislav Krstić" izrečene 19. aprila 2004. godine.

Kada Hotić, iz Pokreta "Majke enklava Srebrenica i Žepa", izjavila je da ovom konferencijom žele da mladi iz regije saznaju istinu, kako bi na temeljima istine gradili sebi budućnost.

"Imamo laži, okretanja istine, veličanja heroja osuđenih i optuženih za genocid. Da to ne bude praksa, da mladi budu zdravi i svjesni istine, jer je njima potrebna istina i njima treba budućnost", izjavila je Hotić.

U organizaciji konferencije učestvovao je i Fond za humanitarno pravo iz Beograda, prije svega šireći ideju koferencije i pozivajući mlade pravnike i studente iz Srbije na učešće.

"Smatramo da je održavanje ovakve konferencije izuzetno važno u današnjem političkom kontekstu i u kontekstu u kome naši mladi studenti, pravnici odrastaju i edukuju se. Posebno je problematično to na koji način društva i mladi ljudi rezonuju o onome šta se desilo u BiH, Srebrenici, da li je to genocid ili ne. Mi gotovo svakog jula, kada se obilježava godišnjica genocida u Srebrenici imamo najezdu eksperata o genocidu i mi smo to smatrali posebnim izazovom kako mlade ljude iz Srbije pozvati da učestvuju na konferenciji gdje će imati priliku da s eminentnim ljudima ukrštuju argumente i nauče nešto o onome što sve ovde desilo", izjavila je Višnja Šijačić iz Fonda za humanitarno pravo.

Mark Harmon, bivši tužilac u MICT-u, izjavio je da je veoma dobro upoznat sa zločinima počinjenim u BiH, jer je 17 godina radio na brojnim predmetima, uključujući i predmet "Krstić".

Kako je kazao, zahvalan je što je konferencija o genocidu organizovana te je izrazio zadovoljstvo zbog učešća velikog broja mladih iz regiona.

"Važno je pamtiti ove zločine u svijetu u kojem živimo gdje sjećanja blijede. Uvijek je bitno organizovati ovakve događaje i urezati mladima osjećaj odgovornosti i inspirišemo ih da se ovo nikad više ne ponovi", kazao je Harmon.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije