Počela ekshumacija na lokalitetu Korićanske stijene

Radiosarajevo.ba
Počela ekshumacija na lokalitetu Korićanske stijene
AA / Korićanske stijene/Ilustracija
Na širem lokalitetu Korićanske stijene, na planini Vlašić, po nalogu Tužilaštva BiH i uz naredbu Suda BiH, danas je započet proces ekshumacije i potrage za posmrtnim ostacima žrtava ubijenih na Korićanskim stijenama, 21. augusta 1992. godine

Na terenu se nalazi istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, koji u koordinaciji s postupajućim tužiteljem, koordinira proces ekshumacije i potrage za posmrtnim ostacima.

Radi se na ekshumaciji na izuzetno nepristupačnom i složenom terenu.

U procesu ekshumacije sudjeluju službenici Instituta za nestale osobe BiH, ljekar specijalista sudske medicine, policijski službenici nadležne policijske stanice, kao i potrebni radnici.

Tužilaštvo BiH zajedno s partnerskim institucijama, sudjeluje u procesima ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.

Podsjećamo, najmanje 200 bošnjačkih i hrvatskih muškaraca strijeljano je 1992. godine na lokalitetu Korićanskih stijena na Vlašiću.

Muškarce, prethodno zatvorene u prijedorskim logorima, pod izgovorom razmjene, na Korićanskim stijenama postrojili su pripadnici interventnog voda tadašnje policije Republike Srpske iz Prijedora. Naredivši im da kleknu, pucali su im u leđa nakon čega su njihova tijela padala u ponor dubok više od 300 metara.

Kolona autobusa sa logorašima krenula je tada od Prijedora put Vlašića pod izgovorom razmjene i pod pratnjom tamošnje policije. Iz autobusa nisu izašla samo 22 logoraša jer su bili vojno sposobni, pa su ih odveli u Travnik.

Ostale su vodili na Korićanske stijene misleći da ih tamo nikada neže naći. 

Tijela 80 ubijenih logoraša ni danas nisu pronađena, a onima i kojima su pronađeni nisu identificirani svi dijelovi niti kome pripadaju. Posmrtni ostaci čak su i prebačeni sa ovog lokaliteta, i o njima se ne zna mnogo više ni nakon 25 godina od najsvirepijeg načina strijeljanja oko 200 logoraša na organiziran sistemski način. 

Za zločin na Korićanskim stijenama pred MKSJ i Sudom BiH osuđeni su: Darko Mrđa na 17 godina zatvora, Damir Ivanković na 14, Gordan Đurić na osam, Ljubiša Četić na 13, Zoran Babić na 22, Milorad Škrbić na 21, Dušan Janković na 21, Željko Stojnić na 15, Saša Zečević na 23, Marinko Lepoja na 23 i Radoslav Knežević na 23 godine zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije