Pobuna uspješnih studenata UNSA: Svi s prosjekom iznad 8 da pređu na budžet

1
Radiosarajevo.ba
Pobuna uspješnih studenata UNSA: Svi s prosjekom iznad 8 da pređu na budžet
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Studenti

Grupa uspješnih studenata Univerziteta u Sarajevu pokrenula je peticiju kojom traže da svi oni koji imaju prosjek 8 i iznad toga pređu na budžet.

"Prema članu Zakona o visokoškolskom obrazovanju, student koji je ostvario prosjek 8,0 i iznad u prethodnoj akademskoj godini, ulazi na mjesto budžetskog redovnog studenta.

Odluka o bezuslovnom prelasku u iduću godinu praktično obezvrjeđuje ovaj član zakona, budući da je ubjedljivo nastao manjak potencijalnih budžetskih mjesta. Time je uništena posljednja nada da uspješan student koji ostvaruje dobre rezultate bude nagrađen", saopćili su iz ove grupe.

Pojasnili su da su uspješni studenti napravili Facebook grupu koja trenutno broj nešto više od 300 članova. Grupa 8.0 budžet je zatvorenog tipa.

"Naš zahtjev je da se svakom studentu koji je u akademskoj 2019/20. godini ostvario prosjek od 8,0 i iznad omogući javno finansirano mjesto od strane budžeta Kantona Sarajevo.

Svjesni smo činjenice da je Skupština Kantona Sarajevo ta koja definitivno ima moć da se naš zahtjev izglasa. Ključni trenutak u našoj borbi predstavlja sjednica Skupštine Kantona Sarajevo 28. oktobra, na čiji dnevni red je potrebno da se stavi i izglasa prelazak svakog studenta na budžet koji je ostvario prosjek 8,0 i iznad u akademskoj 2019/20. godini. Skupština Kantona Sarajevo je ta koja ima moć da ovaj zahtjev izglasa i da odredi izdvajanje sredstava", naveli su u saopćenju.

Prije nekoliko dana, preciznije 21. oktobra, formirana je i peticija, koju je potpisalo više od 3.000 građana i studenata.

"Finansiranje uspješnih studenata je definitivno način da se studenti stimulišu da uče bolje, kao i način da se kvalitetni mladi ljudi zadrže u Bosni i Hercegovini. Također, zaista je nerealno očekivati da ovakvi studenti plaćaju školovanje u doba prijeteće ekonomske krize i velike nezaposlenosti prouzrokovane COVID-19 pandemijom", istakli su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije