Sastanak zbog poskupljenja plina: "Složili smo se da nastavimo razgovarati"

E. H.
Sastanak zbog poskupljenja plina: "Složili smo se da nastavimo razgovarati"
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Nermin Džindić

U Sarajevu je danas održan sastanak zbog poskupljenja plina, između članova Vlade Kantona Sarajevo, federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića i predstavnika preduzeća BH Gas. 

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je kazao da je sastanak bio kompleksan.

"Izrazito kompleksna problematika. Složili smo se da nastavimo razgovarati. Zaključak je da u najkraćem roku održimo sastanak ministara finansija kako bi okončali priču o dugu Gazpromu. Drugi zaključak je da smo pokušali naći model da Vlada FBiH podnese dio troškova povećanja, ali nismo postigli dogovor, dakle Vlada FBiH neće to uraditi. Treći zaključak je da ćemo nastaviti razgovarati", istakao je Forto.

Ministar Džindić je istakao da je prijedlog bio da se s ovom problematikom ide prema Vijeću ministara BiH.

"Da probamo napraviti konstrukciju da zatvorimo ratni dug, što je prepreka za bilo kakve razgovore o cijeni plina iz Rusije. U cijeni plina iz Rusije znatno učešće je upravo duga. Teško je je pričati da mi nešto subvencioniramo, kada je u našoj nadležnosti četiri posto cijene", pojasnio je Džindić.

Dodao je da je Vlada FBiH u grijnoj sezoni subvencionirala građane Sarajeva sa oko 17 miliona KM.

"Na ulaznu cijenu od 260 dolara dodaje se 144 dolara. Također, potrebno je reducirati i tarifne troškove. Ako želimo rast privrede u KS-u, treba omogućiti privredi da plaća nabavnu cijenu plina. Imamo prepreku u nedonošenju državnog zakona o plinu, ali mi iz FBiH ne možemo na to utjecati", poručio je Džindić.

Prema njegovim riječima Toplane u Sarajevu oko 20 miliona godišnje troše na plaće uposlenih.

"Nastavljamo razgovore, formirat ćemo nezavisnu komisiju koja će izaći s tačnom kalkulacijom da građani vide kako se formira cijena. Imat ćemo vrlo brzo sastanak oko plaćanja duga, preko kojeg možemo uticati na smanjenje cijene plina", rekao je Forto.

Džindić je, odgovarajući na pitanja novinara, kazao i da će se u narednom periodu pokušati ustanoviti koliki je dug KS-a u ukupnom bh. dugu za plin.

Premijer Forto naglasio je da KS postao talac visoke politike. "Kako god znate i umijete, dajte nam uređenu legislativu", poručio je Forto.

Odgovarajući na ove tvrdnje ministar Džindić istakao je da se ne slaže s premijerom Fortom: "KS može uzimati plin od koga god hoće, ali kad se otplati dug. Kad sam govorio o mehanizmima da se spriječi poskupljenje mislio sam da Vlada FBiH ima mehanizme da to učini u grijnoj sezoni. To smo i učinili, potrošili smo 17 miliona KM, tačnije platio je to BH Gas", kazao je Džindić.

Dodao je da je 1. januara 2018. godine bilo elemenata za povećanje cijene plina.

"Ali to nismo uradili, tad bi to bilo oko 5 do 10 posto. Kad se bude cijena smanjila prema Energoinvestu, tad ćemo smanjiti cijenu u FBiH", kazao je Džindić.

Forto je dodao još i da Vlada KS razmišlja o subvencioniranju najugroženijih kategorija stanovništva.

Direktor BH Gasa Jasmin Salkić ovom prilikom istakao je da cijene koje se navode na stranici Eurostata nisu relevantne za BiH.

"Mi smo srezali naše troškove u BH Gasu, od nas je to tražila Vlada FBiH i mi smo podnijeli taj trošak. Žao mi je da se ovdje ne želi razgovarati iznad Kantona, a premijer Forto bi to trebao raditi jer dolazi iz stranke koja se naziva državnotvornom. Da bi mogli riješiti problem koji imamo u RS mi moramo imati jedinstven stav na državnom nivou. Naša borba jenu državnom zakonu", kazao je Salkić.

Direktor Salkić je dodao da KS ima pogrešnu tarifnu politiku prema privredi.

"To je sad i premijer Forto priznao. S tim BH Gas i Vlada FBiH nemaju ništa. Trend u svijetu je da privreda plaća nižu cijenu nego građani", pojasnio je Salkić.

Ovom prilikom optužio je i bivšu upravu BH Gasa za malverzacije i krađu oko 10 miliona KM.

Ministar Mandić odgovorio ministru Džindiću: Nije fer to što radite

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije