Plenković s Čovićem: Učinit ću sve da Hrvati u BiH budu ravnopravni s drugima

A. B.
Plenković s Čovićem: Učinit ću sve da Hrvati u BiH budu ravnopravni s drugima
FOTO: AA / Andrej Plenković i Dragan Čović
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti Mostaru, a danas se sastao s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem.

Plenkovića je Čović dočekao ispred Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača u Mostaru te je upriličeno polaganje vijenca. Predsjednik Vlade Hrvatske se sastao s vodstvom Hrvata u Bosni i Hercegovini i predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora. 

Plenković je na današnjoj konferenciji za medije izjavio kako je posjeta delegacije Hrvatske Bosni i Hercegovini došla nakon presude haškoj šestorki, odnosno "Prliću i ostalima", koji su dio udruženog zločinačkog poduhvata.

"Izražavam sućut svim žrtvama koje su pretrpjele posljednice ratnih zločina i zločinaca pojedinaca. Želimo da hrvatske političke stranke pomognu BiH jer za vašu državu ključna naredna, odnosno izborna godina. Tada treba pokazati jedinstvo i pripremiti se za nova predstavnička tijela insitucija BiH. Hrvatska želi da Hrvati u BiH zajedno sa drugim narodima budu ravnopravni i ja ću učiniti sve da se to obistini", kazao je Plenković.

Nadalje, komentirajući presudi haškoj šestorki u sudu u Hagu, Plenković je kazao da se svaka odluka suda mora poštivati, ma kakva ona bila - bez obzira na bilo čije mišljenje pa i jedne države kao što je Hrvatska.

Plenković je dodao kako Hrvatska želi pomoći BiH, krenuti i okrenuti se budućnosti. 

"Sve aktivnosti koje poduzimamo su vrlo transparente i usmjerene za poboljšanje odnosa između dvije države, tako da ćemo se mi truditi da doneseno pomak u BiH, ali i na cijelom prostoru Balkana, jer je to naša uloga kao članice Europske unije (EU). Solidarnost i potpora su uvijek dobrodošli, sa svake strane", istaknuo je predsjednik Vlade Republike Hrvatske.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović iskoristio je današnju priliku te pozvao, kako je kazao, kolege Bošnjake na razgovor u vezi Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

"Naša država nije do kraja izgrađena kao pravna država, tako da je ostalo još mnogo stvari koje treba privesti kraju. Svima u ovoj državi treba biti jasno da su Hrvati konstitutivni narod, kao i druga dva i da moramo imati svoje mjesto", kazao je Čović.

U pratnji predsjednika hrvatske Vlade je i potredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, ministar pravosuđa Dražen BošnjakovićZdravka Bušić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije