Plenković odgovorio Zvizdiću: Izbor Komšića za Hrvatsku je ozbiljno pitanje

Patria
Plenković odgovorio Zvizdiću: Izbor Komšića za Hrvatsku je ozbiljno pitanje
Premijer Hrvatske Andrej Plenković je nakon sastanka Azija-Evropa u Briselu komentarisao izjavu predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića.

Podsjetimo,Zvizdić je kritikovao Plenkovićeve izjave tokom protekla dva dana u evropskim institucijama te kazao da je "primjetan pokušaj uspostave patronističkog ponašanja spram Bosne i Hercegovine". 

"Te teze i teorije o nemiješanju u unutarnje poslove, to je ostalo u međunarodnim odnosima 19. stoljeću. Mi smo sada u 21. stoljeću gdje sva krupna i politička pitanja, a posebno ona za koja ja kao predsjednik Vlade imam posebnu odgovornost i prema Hrvatima koji žive izvan Hrvatske, ali i s obzirom na činjenicu da je Hrvatska i potpisnik i jamac Daytonskog i Pariškog mirovnog sporazuma i da smo zainteresirani da se on i 23 godina nakon potpisivanja provodi onako kako je i zamišljen", poručuje Plenbković i dodaje: 

"Zvizdić zna koliko je Hrvatska, posebno od kada sam ja predsjednik Vlade, pomagala jačanju bilateralnih odnosa i bržem putu Bosne i Hercegovine prema EU i to činimo i dalje. No, nezavisno tome stavit ću u prvi plan ono što i on zna da se dogodilo, a da nije dobro, a to je da jedan narod u Federaciji glasovima svojih pripadnika bira drugom narodu njegova člana u Predsjedništvu. Ne možemo se praviti nevješti na nešto što je sasvim očito i prema strukturi glasova i prema onome što se dogodilo."

"To je za Hrvatsku ozbiljno pitanje i imamo sva legitimna prava da ga dižemo na međunarodnim forumima i da senzibiliziramo druge. Zato je važno da naša poruka bude poruka pojašnjenja i apela da se riješi izborni zakon koji bi omogućio legitimnu zastupljenost svih, a posebno u Predsjedništvu." 

"Moja intervencija nije bila u smislu nezakonitosti, nego ozbiljnog i krupnog političkog problema gdje se može izizgrati politička volja jednog konstitutivnog naroda. Jednakost se mora reflektirati u institucijama", istakao je Andrej  Plenković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije