Planira se gradnja još jednog prihvatnog centra za migrante u okolici Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Planira se gradnja još jednog prihvatnog centra za migrante u okolici Sarajeva

Iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine su poručili da je rješenje za migrante i izbjeglice u Unsko-sanskom kantonu gradnja prihvatnog centra na novoj lokaciji, saopšteno je iz ove institucije.

Tvrde da, kako je navedeno, već duže vrijeme traže od lokalnih vlasti da osiguraju adekvatnu lokaciju za novi prihvatni centar na području ovog kantona.

Podsjetili su da je Evropska unija do sada predložene lokacije ocijenila neprihvatljivim i da su odbili da ih finansiraju. Razlozi za to su uslovi na terenu i da su u privatnom vlasništvu, saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

EU: Kamp Vučjak mora biti zatvoren, to je nesigurna i nedostojna lokacija

"I dalje očekujemo da će u što skorije vrijeme biti ponuđena adekvatna lokacija, nakon čega će Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine sa partnerskim organizacijama izvršiti potrebnu koordinaciju i osigurati smještaj u novom prihvatnom centru za osobe koje se nalaze u kampu Vučjak, ali i sve novopridošle migrante na ovo područje", naglasili su.

Poruka UN-a vlastima u BiH: Život u Vučjaku je neprimjeren i nehuman

Također tvrde da je prije početka zime planirana gradnja još jednog prihvatnog centra u okolini Sarajeva u cilju da se Unsko-sanski kanton rastereti od pritiska migranata i izbjeglica.

Opredjeljenje institucija Bosne i Hercegovine je jačanje zaštite istočne granice zemlje kako bi se smanjio ulazak, kako je navedeno, ilegalnih migranata. Istakli su da Bosna i Hercegovina ne želi postati "hot spot" za migrante i izbjeglice kojima su krajnje odredište zemlje Evropske unije, saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Svakodnevnica migranata i izbjeglica u Vučjaku: Ne znam kako ćemo dalje

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije