Pitić: U prethodnoj godini zabilježeno šest slučajeva povrede prava vjernika

O. K.
Pitić: U prethodnoj godini zabilježeno šest slučajeva povrede prava vjernika
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Remzija Pitić

Izvještaj komisije za slobodu vjere Rijaseta Islamske zajednice o registriranim slučajevima kršenja prava na slobodu vjere muslimana u BiH za 2018. godinu predstavljen je danas u Sarajevu.

Komisija za slobodu vjere osnovana je 2012. godine i od tada djeluje kao savjetodavno vijeće pri Rijasetu Islamske zajednice u BiH, a od svog osnivanja bavi zaštitom slobode vjere muslimana, članova Islamske zajednice.

Remzija ef. Pitić, predsjednik Komisije i muftija goraždanski kazao je kako je pitanje vjere sastavni dio demokratske kulture i naroda i da BiH kao tranzicijsko društvo još uvijek iznalazi rješenja za slobodu vjere.

„Naša država iako sekularna, još uvijek nema potpisan sporazum sa Islamskom zajednicom u BiH. Mi smo u protekloj godini zabilježili šest slučajeva. Bitan segment kojim smo se bavili jeste napad na vjerske objekte. To se dešava prvenstveno zbog njihovog geografskog položaja. Najviše napada na vjerske objekte desio se u blizini Mostara i Banje Luke“, pojasnio je na početku Pitić.

Poseban aspekt u narednom periodu bit će stavljen i na ikonografije koji se nalaze na području RS.

„To je pravoslavizacjia škola i djeca se protiv toga ne mogu boriti jer školu moraju završiti. TO naša zemlja kao sekularna zemlja ne brani, i mi ne želimo kao IZ da zabranjujemo nečiju slobodu vjere“, kazao je Pitić.

Postoje i dva problema kojima će se komisija baviti, a jedan od njih je sve češći pokušaj pritiska na imame IZ prilikom obavljanja dužnosti.

„Ti pokušaji nisu samo od strane drugih, nego i od naših članova koji bi željeli da utiču i mijenjaju rad imama, jer svako misli da zna najbolje“, kazao je Pitić.

Zloupotreba javnih fondova za rad vjerskih zajednica jedan je od problema s kojim se susreće IZ u BiH.

„Na različitim nivoima različita lica, grantova za vjerske zajednice nikako ne dozvoljavaju da ti grantovi budu dostupni vjerskim zajednicama, ali to se ne radi nego se to radi po ličnom nahođenju. Vrlo često se imami i ucjenjuju sitnim davanjima direktnim davanjima. Nije sporno da trebaju postojati kriteriji, ali novac treba da se raspodjeljuje transparentno“, ističe Pitić.

Muftija je ukazao da je prošle godine ovoj komisiji prijavljen slučaj usluživanja svinjskog mesa vojnicima u OS BiH, te žalbe zaposlenih u javnim ustanovama na slobodu obavljanja molitve tokom radnog vremena.

Kada je riječ o ugvoru IZ sa BiH muftija Pitić kazao je kako je to tehničko pitanje koje je ispolitizirano, te da svako u ovoj državi želi da da svoje mišljenje na stvari koje su tehničke prirode.

Kada je riječ o skrnavljenju mezarja i nadgrobnih spomenika, muftija Pitić je kazao kako je kako taj broj smanjen, i da treba raditi da se taj broj dovede na nulu.

Na pitanje novinara portala Radiosarajevo.ba da li bi poziciju imama i vjerskih službenika u svim zajednicama promijenio zakon u kojem bi se oni izjednačili sa državnim službenicima, muftija Pitić je kazao kako je ponovo tu problem sistem.

„To je hipotetičko pitanje, ali bi dobro bilo da se to napravi. Trebamo krenuti od slučaja u kojem je IZ tužila RS za rušenje Turhan-emin begove džamije u Ustikolini, koju smo dobili u prvom postupku ali je odluka pala na drugostepenom. Razlog zbog kojeg je pala jeste zastara slučaja, a isto je tako i sa slučajevima napada na imame. Mi jednostavno nismo kao društvo ili sistem razvili taj osjećaj da je taj napad na službeno lice nešto što nije uredu. Mi se protiv toga trebamo boriti i trebamo iznaći način da to bude što prije kažnjeno, a ne da se ponavlja slučaj gdje to zastarjeva. Imamo i pokušaj institucija da na neki način „edukuje“ vjerske službenike, utičući na njih. Nadalje, svaki naš građanin mora biti svjestan da je povreda prava na vjeru i povreda osnovnih prava“ istakao je Pitić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije