VSTV / Pitanje Ružice Jukić za pet ambasada u BiH: Ko je iznad, ispod i van zakona?

11. 06. 2019. u 13:54:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Nakon što je potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Ružica Jukić uputila pismo Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, danas je, kako je navedeno u saopštenju, postavila pitanje ambasadama Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Španije i Holandije.

Pitanje i komentar Jukić prenosimo u cijelosti.

Nakon odgovora ambasada, ali u interesu javnosti i prije svega kolega iz pravosuđa, moram ponovo pitati ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Ujedinjenog Kraljevstva u BiH, Savezne Republike Njemačke u BiH, Kraljevine Nizozemske u BiH i Kraljevine Španjolske u BiH, OHR i OSCE:

Da li su "gumene i staklene sobe“ u pojedinim ambasadama u koje se privode nositelji pravosudnih funkcija Bosne i Hercegovine  i tu dobivaju naloge koga postaviti na koju funkciju, protiv koga otvoriti ili zatvoriti istragu, koga osuditi u postupku - IZNAD ZAKONA, ISPOD ZAKONA ili VAN ZAKONA?

Dugujete odgovor.

Dugujete ga cijeloj pravosudnoj zajednici, građanima ove države u kojoj bi trebali predstavljati vaše države, a ne uplitati se, diktirati ili, još gore, prisiljavati nositelje pravosudnih funkcija da rade po vašim željama i ciljevima, takvim ponižavajućim metodama.

Ovim mojim javnim obraćanjem i ukazivanjem na tu ponižavajuću pojavu „staklenih i gumenih soba“, ja se upravo borim da nitko ne bude iznad zakona i pogotovo izvan zakona, a što je očito ova pojava na koju ukazujem, nabrutalniji primjer.

Ponavljanje ispraznih  fraza o tome da nitko nije iznad zakona, nije odgovor na ovakvu zastrašujuću nedemokratsku i nečuvenu pojavu, da se na takav način ambasade postavljaju ne samo iznad, tj. izvan zakona, nego kršenje svakog elementarnog ljudskog prava pojedinaca koje se privodi u staklene i gumene sobe i ponižava njihovo ljudsko dostojanstvo.

Za sada je samo iznad zakona ova osoba koja je pokušala korumpirati predsjednika Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine i, kao u najboljem Felinijevskom maniru, traži pravdu pred Tužiteljstvom Bosne i Hercegovine.

Pravdu na uspješno podmićivanje.

I protiv takve iznadzakonitosti se borim, zaključila je Jukić.

Nešto ranije, u toku dana je odgovorila na komentar člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića na njeno pismo upućeno kolektivnom vodstvu zemlje poručivši mu, između ostalog, da nije bio koncentrisan dok je čitao.  

Potom su se četiri člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća - Amila Kunosić, Goran Nezirović, Mahmut Švraka i Selim Karamehić ogradili od pisma Jukić.

NEMA KOMENTARA