Pitali smo: Šta je uzrok promjene boje rijeke Ukrine

J. Ć.
Pitali smo: Šta je uzrok promjene boje rijeke Ukrine
Foto: Facebook / Ukrina

Posljednjih dana, cijelim tokom rijeka Ukrina je bila žute boje, što je najviše zabrinulo građane i ljubitelje prirode iz Dervente. Na sreću, kako saznajemo, nije dovelo do pomora ribe.

"Prema našim saznanjima, uzrok zamućenju je termoelektrana Stanari. Iako smo tu informaciju našli na internetu u jednom komentaru, smatramo da ga je pisala relevantna osoba zbog podataka u njemu", rekli su za portal Radiosarajevo.ba iz Udruženja Bistro BiH u Sarajevu.

Da su tragovi žute boje vidljivi u Ukrini kod Dervente, ali mnogo manje nego prije dva dana kada je sve djelovalo alarmantno, potvrdio je za portal Radiosarajevo.ba i Petar Janković, predsjednik Upravnog odbora Sportsko ribolovnog društva "Ukrinski cvijet" iz Prnjavora. 

Janković je također mišljenja da je ovu boju Ukrini daju otpadne vode i separacija TE Stanari.

Pokušali smo kontaktirati i predsjednika Upravnog odbora SRD Škobalj Stanari Obrena Prodanovića, međutim odgovor na pitanje da li je poznat uzrok zamućenja Ukrine nismo dobili.

Ukrina je desna pritoka Save, čiji se cjelokupni sliv nalazi u Bosni i Hercegovini, između donjih tokova Vrbasa i Bosne. Nastaje spajanjem Velike (53 km) i Male Ukrine (37 km).

Desetak kilometara prije ušća u Savu na njenim obalama leži grad Derventa. To je ujedno i jedino urbano naselje u njenom toku.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije