Pitali ministra kako se osjeća što je primio donirano cjepivo, on odgovorio: 'Krivo mi'

4
Radiosarajevo.ba
Pitali ministra kako se osjeća što je primio donirano cjepivo, on odgovorio: 'Krivo mi'
PrtScr / Vjekoslav Mandić

Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) ponovo se pojavio u javnosti.

Jutros je gostovao na BHRT-u, gdje je odgovarao na pitanja o pandemiji, vakcinama kojih nema, a novinar ga je pitao i kako se osjećao nakon što se cijepio vakcinom koje je Federaciji donirao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić:

"Naravno da mi je bilo krivo i naravno da se ne osjećaš lagodno što nisi u stanju nabaviti. Svak' bi volio da može da to nabavi. Ali, jednostavno, u Federaciji mi to ne možemo. Mi nismo odustali. Vidjet ćemo da li neko drugi nešto može. Ali, to vam se svede na to. Svi kažu da mogu, da hoće, a kad dođe do papira regularnih, zvaničnih, onda se svi povuku."

Na novinarsku konstataciju kako komentira da je situacija u FBiH ozbiljna, govori: "Slažem s vama, situacija je veoma ozbiljna. Mi se nalazimo u trećem valu pandemije COVID-19, svaki dan je veliki broj inficiranih osoba, veliki broj hospitalizacija i ovo je posljedica našeg ponašanja prije 15, 20 dana."

To znači da građani nisu poštovali mjere? Je li Federalni krizni štab poduzeo sve mjere?

"Federalni stožer je poduzeo sve što je bilo potrebno. Zadnja četiri mjeseca su mjere Federalnog stožera uniformno, s malim izmjenama, na snazi, ali stičem dojam kao da se ne zna da su na snazi. Nijedna diskoteka, restoran...to se nije provodilo, to je bez razmaka od dva metra, više od 30 ljudi..."

Ko je zakazao?

"Zakazali su, najviše, oni koji su trebali nadzirati sprovođenje takvih mjera. Općinske, kantonalne inspekcije...nisu se provodile te mjere, ali one su bile na snazi...sjećate se izjava okolnih političara, kako u BiH nema korone i ovdje cvjeta cvijeće, sve je fino, skijališta rade...sad je sve to došlo na naplatu."

Znači, do kantona je?
"Na provođenju mjera koje je Federalni krizni stožer uredno donosio. Onda, i narodu kao da je dosta mjera, neki smatraju da nema virusa, slavilo se, dovodile se pjevaljke...u restoranu 400 ljudi, policija to nije mogla zaustaviti i sad evo imamo rezultat - ovakvu situaciju."

Bi li bilo blaže da su bila cjepiva na vrijeme?

"Pa sad. Evo Srbija. Oni su najprocjepljeniji u regiji, a dnevno imaju više tisuća oboljelih. I kad se primi cjepivo, morate držati mjere, distance, maska...kad se procijepe dvije trećine stanovništva, smatra se da će se situacija popraviti."

Ministar Mandić pokazao je i kako ga apsolutno nije briga za stanovnike Kantona Sarajevo. 

Na pitanje 'kako komentira to da je Kanton Sarajevo, po COVID brojevima, među najgorim u Europi?', odgovorio je tek kratko: "To pitajte kantonalnu vlast."

A, evo i šta ministar misli o tome - da li je Federacija zakazala u nabavci cjepiva?

"Mi nismo zakazali. Mi smo sve na vrijeme učinili da se pridbilježemo za cjepivo. Mi smo sve uplatili. Da, COVAX. Sad su se na tržištu pojavili bogati i skuplje ga plaćaju, tako da...probali smo nešto sami učiniti, Federacija, ali znate, to vrlo teško ide, vidite. S tim ćemo imati dosta problema."

Ali, COVAX već neko vrijeme ne funkcioniše. Prvo je rečeno da Federacija nije država, da država treba da nabavi, a sad vidimo da Federacija može nešto da uradi?

"Ne ide nam ni to. Očito je da nam ne ide. Zašto RS može? Zato što RS nabavlja cjepivo preko, imaju svog veleprometnika i taj će registrirati sad da to cjepivo...zašto nemamo svog prometnika? Neće niko da se javi."

Šta dalje?

"Ako ovo ne prođe. Tražićemo da se javi novi veleprometnik. Taj neko obeća kule i gradove, a onda samo javi, ja ne mogu."

Za kraj nam je poručio da se trudimo da ne obolimo.

Pogledajte i video njegovog gostovanja, ako mislite da pretjerujemo:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije