CIK o odbijenim prijavama za glasanje iz dijaspore: Sumnjamo i u krivična djela

Fena
CIK o odbijenim prijavama za glasanje iz dijaspore: Sumnjamo i u krivična djela
Arhiv / CIK BiH

Glasnogovornica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Maksida Pirić kazala je da su poslije 8. maja, kada su počeli stizati upiti i prijave za glasanje izvan BiH, CIK odnosno nadležne službe pravovremeno odgovarale i sve do pred istek roka obavještavale one osobe koje imaju nedostatke da te nedostatke, po mogućnosti, otklone.

Ističe da im je prioritet bio da obavještavaju one osobe koje su dostavile prijavu, a imaju nedostataka.

"Na žalost, prijave koje su stigle pred istek roka, na njih fizički nije bilo moguće odgovoriti, jer smo posljednjeg dana primili oko 20.000 prijava", navela je Pirić.

Pojasnila je da odbijene prijave, a odbili su ih 9.136, nisu ispunjavale zakonom propisane uslove. Među tih 9.136 bilo je 3.496 prijava gdje je nedostajao validan dokaz o identitetu.

"Uglavnom je bilo riječi o isteku važenja lične karte. Zatim, u 2.367 slučajeva nedostaje dokaz o prebivalištu u BiH. Bilo je nedostataka da nedostaje obrazac, da on nije potpisan, a bilo je i slučajeva da je osoba maloljetna", pojašnjava Pirić.

U svakom slučaju, dodaje ona, ostavljen je rok od dva dana žalbe na odluku o odbijanju za upis u izvod iz centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH. Taj rok ističe sutra u ponoć.

Pirić je podsjetila da je u periodu od 8. maja do 24. jula, do kada je bio rok za prijem prijava za glasanje izvan BiH, Centralna izborna komisija BiH primila oko 90.000 prijava, uz napomenu da je većina tih prijava stigla putem maila, negdje oko 70.000 i da je većina tih prijava stigla gotovo pred sam istek roka. Posljednjeg dana, 24. jula, primili su oko 20.000 prijava.

Osvrćući se na izjavu ambasadora BiH u Norveškoj Nedima Makarevića koji je kazao da „najblaže nije fer da CIK diskvalifikuje ovoliki broj naših ljudi“, Pirić kaže da se ovdje ne radi o fer i nefer odnosu.

"Jednostavno se radi o tome da nisu ispunjeni zakonom propisani uslovi za upis tih birača u izvod iz centralnog biračkog spisika za glasanje izvan BiH. Konkretno, provjerili smo i u službi, prijave koje su dostavljene od gospodina Makarevića – mislim da ih je bilo tri 20. jula i bile su dvije 24. jula oko 18 sati. To je upravo ono vrijeme kada smo mi primali ogroman broj prijava i na koje nismo mogli odgovoriti", pojasnila je Pirić.

Podsjetila je da je CIK BiH objavio vodič za prijavu birača izvan BiH, objavio precizno obrazac PRP-1 s uputstvom za popunjavanje, da su otvorili info liniju za birače, a kaže da su nastojali da odgovore i na pitanja koja su stizala putem maila.

"Naša je zakonska obaveza da ih obavijestimo, što smo i učinili, na način kako mogu da se prijave da glasaju izvan BiH. Svima je dostupan vodič za te osobe na našoj web stranici kao i obrazac PRP-1 sa preciznim uputstvom, a otvorili smo i info linije. Nastojali smo na svaki mogući način da olakšamo tim osobama registraciju", kaže Pirić.

Dodaje da su sve vrijeme apelirali na birače i podsjećali na taj rok i objavili sa danom raspisivanja izbora sve procedure.

"Bitno je također da znaju da dokaz o identitetu ne može biti dokument kojem je istekao rok važenja, to je općepoznata činjenica. Rekla sam da smo najviše zbog tog nedostatka, 3.496 osoba odbili. Znači, svuda u svijetu, kada istekne identifikacioni dokument, on se mora promijeniti, u suprotnom ne važi od tog dana", naglašava Pirić.

Po njenim riječima, u okviru razmatranja izvještaja o pristiglim prijavama izvan BiH, pojavile su se i sumnje u počinjenje krivičnog djela u smislu zloupotrebe i manipulacija sa ličnim podacima.

"Također, u 50 slučajeva imamo sumnju da je došlo do krivotvorenja dokumenata, jer se očigledno vidi da je došlo do prepravke datuma roka važenja ličnog dokumenta. Mi ćemo cjelovit izvještaj, sa svim našim sumnjama, dokumentovati i dostaviti nadležnim tužilaštvima", kazala je Pirić.

Istaknula je da CIK BIH pozdravlja, kao i do sada, svaki napor koji bilo koji pojedinac učini da bi se što više naših birača koji borave i žive izvan BiH, bilo kao izbjeglice ili na privremenom boravku, registriralo i glasalo za izbore u BiH.

"Ali od njih očekujemo da poštuju procedure CIK-a BiH koje su donesene u skladu sa Izbornim zakonom BiH", zaključila je Pirić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije