Pilsel: Zašto Čoviću ne smetaju glasovi Srba u FBiH, a smetaju glasovi Bošnjaka

Radiosarajevo.ba
Pilsel: Zašto Čoviću ne smetaju glasovi Srba u FBiH, a smetaju glasovi Bošnjaka
U Hrvatskoj se ne stišavaju reakcije na izbor Željka Komšića u Predsjedništvo BiH.

Vodeći političari, uključujući predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i predsjednika Vlade Andreja Plenovića ponavljaju da su izborom Komšića –Bošnjaci preglasali Hrvate.

Za urednika portala Autograf.hr Dragu Pilsela, radi se o nekonzistentnom ponašanju HDZ-a Andreja Plenkovića i Dragana Čovića i svih koji bojkotuju institucije u BiH i "bičuju" Komšića, piše Radio Slobodna Europa.

"Hajde da pretpostavimo, što bi bilo da je Dragan Čović pobijedio? Znate šta se dogodilo u Grahovu, a ima takvih općina više u Federaciji koji su naseljeni Srbima, u toj općini je glasovima Srba pobijedio Dragan Čović. Pa se pitam - zašto Draganu Čoviću ne smetaju na teritoriji Federacije glasovi Srba, a smetaju ga glasovi Bošnjaka. To se pitanje postavlja i gospodinu Plenkoviću koji se petlja nekorektno, jer Dejtonski sporazum njemu ne daje to pravo da krivo tumači Izborni zakon.

Ja sam na našem portalu objavio vrlo solidno pismo profesora Ive Komšića koji je pokušao odgovoriti na klevete profesorice Mirjane Kasapović napisane prošli tjedan u tjedniku 'Globus'. Glavni urednik tjednika nije htio objaviti Komšićevo reagiranje, pa sam ga ja objavio. Dakle, u tom reagiranju se vidi da niti Čović, niti Plenković, niti svi oni koji bacaju klipove Željku Komšiću, ne razumiju kako funkcionira Bosna i Hercegovina, ni što je to Ustav Dejtonskog sporazuma", kaže Pilsel.

Pilsel podsjeća i kako je iz Evropskog vijeća više puta ukazano Hrvatskoj da se ne miješa u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine i da oni smatraju kako je izbor Komšića legalan, te da su izbori u Bosni i Hercegovini bili fer i pošteni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije