Pettigrew: Naslijeđe Mladićeve genocidne namjere još uvijek traje

Radiosarajevo.ba
Pettigrew: Naslijeđe Mladićeve genocidne namjere još uvijek traje

Iskazivanjem presude i kazne Ratku Mladiću, ratnom komandantu Vojske Republike Srpske, pravda je zadovoljena samo u određenoj mjeri, izjavio je danas u Sarajevu David Pettigrew, profesor filozofije i istraživanja o holokaustu i genocidu na Državnom univerzitetu Southern Connecticut.

Pettigrew je na nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" o temi: Presuda Mladiću i mapiranje genocida, izjavio da Mladićevo naslijeđe i "naslijeđe njegove genocidne namjere još uvijek traje u genocidnoj geografiji Republike Srpske".

"Stvaranje Republike Srpske uključivalo je nasilnu transformaciju terena, budući da je stvorena kao 'srpska Republika' s namjerom 'trajnog uklanjanja bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata sa teritorija bosanskih Srba' kroz genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine. Priznanje RS-a u Daytonu nije bilo ništa manje od 'nagrade' za 'uspješan' genocid", izjavio je Pettigrew. 

Istakao je da je nakon priznanja, Republika Srpska počela poduzimati taktike kako bi nastavila svoju eliminacijsku ideologiju kroz poricanje genocida, slavljenje počinitelja i stvaranje isključivih simbola i teritorijalnih markera.

"Ovi isključujući markeri su namijenjeni zastrašivanju, ponovnom traumatiziranju i obeshrabrivanju izbjeglica da se vrate u domove iz kojih su prisilno protjerani", poručio je Pettigrew.

Na kraju je istakao da presuda Ratku Mladiću "može biti prekretnica u svijesti da je Republika Srpska bila od zločinačkog poduzetništva od samog početka i da njen politički legitimitet treba dovesti u pitanje".

Ratko Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske, osuđen je 22. novembra pred Haškim tribunalom na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici i ratnih zločina počinjenih tokom rata 1992.-1995. u BiH. Sudsko vijeće je Mladića oslobodilo optužbe za genocid u šest općina u BiH (Foča, Ključ, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i Kotor-Varoš).

Jasmin Odobašić, autor knjige 1000 grobnica u Bosanskoj Krajini 1992-1995, kazao je da je masa dokaza koji govore da su bh. institucije, instituti i doktori i ministri "puno krivlji od Haškog vijeća što dosad nismo dobili presudu za genocid i u BiH i u ovih šest gradova".

Prema njegovim riječima, presuda Ratku Mladiću je dosad već viđena i radi se o "reciklaži" presude Radovanu Karadžiću. 

"Imamo embargo na istinu o stradanju stanovništva BiH. Sve se činilo da se do te istine ne dođe. Nedavno sam penzionisan i sebi sam ostavio samo jedan zadatak, a to je da dokazujem koji su to promašaji naših struktura i zašto smo dobili ovo što smo dobili. Haškom tribunalu i sudijama je naloženo da genocid može biti presuđen samo u Srebrenici i negdje drugdje i sve se radilo u tom smjeru da se ne presudi na drugom mjestu, jer bi to dokazalo odgovornost Srbije i ostalih", kazao je Odobašić istakavši da se prema podacima i dokazima koji postoje genocid mogao vrlo jednostavno presuditi i u ostalim opštinama. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije