Bh. dijaspora potpisuje peticiju za ponovno otvaranje ambasade Kanade

E. H.
Bh. dijaspora potpisuje peticiju za ponovno otvaranje ambasade Kanade
Foto: National Post / Ilustracija
Putem elektronske peticije broj 1455 na službenoj stranici Parlamenta Kanade, u engleskoj i francuskoj verziji, pokrenut je zahtjev za ponovno otvaranje Kanadske ambasade u Sarajevu.

Riječ je o inicijativi Adnana Kapidžića iz Burnabyja, koji je zatražio ponovno otvaranje ambasade u Sarajevu, nakon što je prethodna zatvorena u augustu 2009. godine bez, kako kaže, razumljivo datog objašnjenja.

To je posebno značajno jer je Kanada imala jednu od glavnih uloga unutar mirovnih misija u Bosni i Hercegovine, ali i zbog ponovnog povezivanja dvije države.

"Na ovaj način uspostavila bi se direktna veza s BiH i komunikacija s vladinim organizacijama i odjelima unutar BiH, zatim s nevladinim organizacijama. Također, napravio bi se i značajan doprinos promoviranju turističkih potencijala BiH, unaprijedili bi se socijalni i administrativni protokoli i aktivnosti, a olakšani bi bili komunikacija investitora i proces razmjene studenata i stručnog osoblja na visokoobrazovnim ustanovama, u firmama, sportskim asocijacijama i slično. Također, to je prilika za kanadsku vladu da svoje diplomatske talente uključi u poboljšanje demokratskih procesa u BiH", istaknuo je Kapidžić u svojoj inicijativi.

peticija_kanada_bih_ambasada_sarajevo_prtscr.jpg - undefined

U uputama je navedeno kako svi kanadski građani mogu staviti svoj potpis na ovu peticiju, uključujući i maloljetnu djecu, ukoliko imaju sopstvenu e-mail adresu.

Peticija je objavljena na stranici House of Commons of Canada 8. februara i bit će otvorena za potpisivanje narednih 120 dana, odnosno do 8. juna 2018. godine.

"Nakon procesa potpisivanja, odnosno ukoliko se prikupi 500 potpisa koliko je potrebno da peticija prođe kao uspješna, ona je spremna za iščitavanje unutar House of Commons, od zastupnika u Parlamentu pred Ministricom vanjskih poslova. Ministrica je dužna predstaviti ovaj zahtjev Vladi Kanade, a ona je na kraju dužna odgovoriti u roku od 45 dana. Strateška pretpostavka je da što je veći broj potpisa to može imati veći utjecaj na odgovor i odluku vlade", ističe Kapidžić.

Na kraju, pozvao je sve građane Kanade, posebno one porijeklom iz BiH, da potpišu ovu inicijativu i da svojim potpisom doprinesu procesu ponovnog otvaranja Ambasade Kanade u Sarajevu.

Peticiju možete pronaći na linku Petition e1455, dok cjelokupnu kampanju peticije možete pratiti na Facebook stranici e1455.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije