Pet maratonaca trčat će od Vukovara do Srebrenice u znak sjećanja na žrtve

Anadolija
Pet maratonaca trčat će od Vukovara do Srebrenice u znak sjećanja na žrtve

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u povodu obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici organizira osmi po redu Ultramaraton Vukovar – Srebrenica i Komemorativni program “Srebrenica 1995-2019”.

U saradnji s Udrugom Bošnjaka veterana Domovinskog rata Hrvatske organiziraju Ultramaraton koji će se održati od 6. do 10. jula. Maratonci će u pet etapa (Vukovar/Ovčara – Vinkovci – Brčko – Janja - Zvornik – Srebrenica/Potočari) preći 227 kilometara. Ove godine će u ultramaratonu učestvovati pet maratonaca: Dražen Ćućić, Zmago Horvat, Robert Kasumović, Elvir Rakipović i Duško Štrbac. Pored maratonaca na pojedinim dionicama pridružit će se trkači koji svojim sudjelovanjem žele podržati projekat i na taj način odati počast žrtvama.

Polazak je predviđen za 6. juli u devet sati iz Memorijalnog centra Ovčara, a dolazak u Potočare 10. jula.

Ultramaraton se održava pod pokroviteljstvom Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednice Republike Hrvatske, Šefika Džaferovića i Željka Komšića, članova Predsjedništva BiH i Milana Bandića, gradonačelnika Zagreba.

Komemorativni program “Srebrenica 1995. - 2019.” održat će se 8. jula u Islamskom centru Zagreb s početkom u 19 sati. Programom je predviđeno obraćanje Nedžada Avdića, Srebreničanina koji je preživio strijeljanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije