Pendeš: Iste zahtjeve koje ima NATO ima i EU

Radiosarajevo.ba
Pendeš: Iste zahtjeve koje ima NATO ima i EU
Foto: Anadolija / Marina Pendeš
Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš danas se obratila javnosti povodom odluke za aktivaciju Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u (MAP).

"U Talinu 2010. godine uvjetno je odobren MAP za Bosnu i Hercegovinu, ali su postavljeni određeni uvjeti. Ovo nam uveliko olakšava aktivnosti, kada govorimo o Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine, ali i ostalim institucijama u Bosni i Hercegovini ukoliko se usvoji prvi nacionalni godišnji program. Želim se kao ministrica odbrane Bosne i Hercegovine zahvaliti svima u sustavu Bosne i Hercegovine koji su doprinijeli da do današnjeg dana dođe. Želim se zahvaliti i članovim Predsjedništva u proteklom sazivu jer su i oni mnogo uradili da do ovoga dođe.

Također se želim zahvaliti i članovima Vijeća ministara, kao i Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Sada preuzimamo veliku odgovornost u daljnjem procesu vođenja reformi koje se tiču i političkih i ustavnih pitanja, zaštite ljudskih prava, sigurnosnih pitanja...

Neke stvari izlaze izvan okvira djelovanja Ministarstva odbrane, ali postoje druge institucije koje će se morati više angažirati. Ovo je potvrda onoga što smo mi radili u proteklom periodu. U 2014. godini OS BiH su imale samo dvije postrojbe, a sada imamo 11. U 2014. godini nijedna lokacija nije bila uknjižena, a sada imamo 33 uknjižene lokacije. Značajno smo smanjili količine naoružanja koje ugrožava sigurnost BiH. Bili smo u mnogo mirovnih misija, Afganista, Centralnoafrička Republika.. Dali smo i svoje napore u borbi protiv ISIL-a. Naši napori su prepoznati i kod predstavnika NATO država na sastanku danas", ističe Pendeš.

Komentar na Dodikovo ponašanje i koji su daljnji koraci.

"Nemojte od mene očekivati da komentiram postupke članova Predsjedništva i ministara. Daljni koraci koji su pred nama to je da svi sudjelujemo u provedbi prvog nacionalnog godišnjeg programa. Od nas zavisi šta će biti u tom programu. Očekujem pozitivne korake onih koji trebaju raditi na ovom programu. Mislim da je EU prioritet, a ovaj program će sigurno doprinijeti provedbi reformi koje treba uraditi BiH i tako se približiti Europskoj uniji.

Sami sebi zadajemo zadaću i na šta ćemo se fokusirati u narednih godinu dana. Ministri će sastaviti konačnu verziju. Iz godine u godinu ažurirat ćemo godišnji plan i ono što trebamo uraditi. Mi smo kazali da su NATO i EU naš cilj. Većine zemalja EU su članice NATO-a i isti zahtjevi koji su postavljeni pred BiH od NATO-a su praktično isti kada je u pitanju EU. Ukoliko prihvate plan to znači aktivaciju MAP-a", kaže Pendeš.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije