Pendeš i Al Attiyah: Prijateljski odnos BiH i Katara, cilj jačanje saradnje

AA
Pendeš i Al Attiyah: Prijateljski odnos BiH i Katara, cilj jačanje saradnje

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš i zamjenik premijera Katara i državni ministar za pitanje odbrane Khalid bin Mohammed Al Attiyah razgovarali su danas u Sarajevu o jačanju bilateralne saradnje dvije zemlje i sporazumu koji će biti potpisan u narednom periodu, a koji će biti osnova za kvalitetniju saradnju dva ministarstva.

Zamjenik premijera Katara Al Attiyah predvodi državnu delegaciju Katara u zvaničnoj posjeti Ministarstvu odbrane BiH. Delegacija Države Katar svečano je dočekana u Ministarstvu odbrane BiH.

Ministrica smatra da su danas imali plodonosne razgovore prvenstveno vodeći računa o bilateralnoj saradnji dvije zemlje.

"Ali i poštujući naše međunarodne ciljeve kao što je bh. cilj - budućnost u europskim i euroatlantskim integracijama, zajedno smo članice partnerstva za mir. Vidjeli smo da nakon potpisivanja sporazuma, za kojeg očekujem da će biti gotov do kraja godine, imamo mogućnost buduće saradnje u oblasti edukacije i treninga ali i svakako razmjenjujući iskustva u cilju da i jedna i druga država ima svoje predstavnike u mirovnim misijama", pojasnila je Pendeš nakon sastanka u Sarajevu.

Ministarstvo odbrane BiH, istaknula je, intenzivno radi da bi se aktivirao Akcioni plan za članstvo (MAP) za BiH čime otvaramo mogućnost i stranih investicija u BiH odnosno razvitku BiH kao osnovi da mladi ljudi ne odlaze iz ove zemlje. 

"Zahvalni smo državi Katar za pomoć koju je do sada dala BiH i vjerujem da će, budući sporazum, kojeg ćemo potpisati, biti dobra osnova za kvalitetniju saradnju naša dva ministarstva. Posjeta ministra je samo potvrda prijateljskih odnosa između naše dvije zemlje i dva ministarstva", izjavila je Pendeš.

Da postoji mogućnost jačanja odnosa dvije zemlje potvrdio je i Al Attiyah.

"Mi smo na ovom sastanku obuhvatili više tema i tačaka za jačanje bilateralnih odnosa. Mi smo u zadnjim fazama potpisivanja sporazuma o saradnji dva ministarstva, koji će sigurno ojačati i institucionalizirati našu saradnju", rekao je Al Attiyah.

Razgovarali su i o zajedničkom treningu oružanih snaga dvije zemlje.

"Razgovarali smo i o mirovnim misijama u svijetu. Postoji mnogo stvari na kojim možemo zajednički raditi. Vrlo ozbiljno ćemo pristupiti ovim našim temama i raditi na realizaciji", dodao je Al Attiyah. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije