Pendeš: BiH će nastaviti ispunjavati obaveze na euroatlantskom putu

Fena
Pendeš: BiH će nastaviti ispunjavati obaveze na euroatlantskom putu
Ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš potvrdila je danas na ministarskom sastanku Sjevernoatlantskog vijeća NATO-a u Briselu nastavak sudjelovanja pripadnika Oružanih snaga BiH (OSBiH) u misiji „Odlučna potpora“ u Afganistanu.

Istaknula je kako je to jasan pokazatelj opredijeljenosti BiH da doprinosi održavanju sigurnosti i stabilnosti u Afganistanu.

Pendeš se zahvalila zemljama-partnerima u misiji „Odlučna potpora“ na nesebičnoj potpori i naglasila da će BiH nastaviti ispunjavati obveze na euroatlantskom putu, kao jednom od strateških ciljeva BiH.

Na sastanku su sudjelovali ministri obrane zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja čiji pripadnici sudjeluju u misiji potpore miru u Afganistanu, a diskutiralo se o dostignutom napretku Vlade Afganistana, te političkoj i vojnoj situaciji u toj zemlji, kao i o izazovima sa kojima se mogu suočiti u daljnjem izvršavanju ove misije.

Službenom dijelu ministarskog sastanka u formatu „Odlučna potpora“ prethodio je sastanak u formatu „TAAC-N“ (Train Advise Assist Command North) u organizaciji SR Njemačke i pod predsjedavanjem ministrice obrane SR Njemačke Ursule von der Leyen.

Na sastanku su bili nazočni svi ministri zemalja koje imaju snage raspoređene u području operacija TACC-N kao i ministar obrane Afganistana Tahriq Bahrami i general John W. Nicholson, zapovjednik misije „Odlučna potpora“.

U kratkom obraćanju na ovom sastanku, Pendeš je potvrdila nastavak sudjelovanja pripadnika OSBiH u području operacija TACC-N misije „Odlučna potpora“.

Na marginama sastanka, Pendeš je, pored susreta s ministrima obrane iz regiona, imala i susret sa zamjenicom Glavnog tajnika NATO Rose Gottemoeller, te u razgovoru sa njom naglasila važnost što skorijeg aktiviranja Akcijskog plana za članstvo (MAP).

Također, Pendeš se susrela i sa pomoćnikom Glavnog tajnika NATO za sigurnosnu politiku i političke poslove (PASP) Alejandrom Alvarogonzalesom, kao i sa ministricom obrane SR Njemačke i ministrom obrane Republike Turske, s kojima je razgovarala o integracijskom procesu i drugim aktualnostima, te im se zahvalila za suradnju i potporu, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije