Pendeš: Aktiviranje MAP-a za BiH u narednih mjesec ili dva

Anadolija
Pendeš: Aktiviranje MAP-a za BiH u narednih mjesec ili dva
U narednih mjesec ili dva će biti aktiviran Akcioni plan za članstvo Bosne i Hercegovine u NATO savez (MAP), izjavila je danas u Sarajevu ministrica odbrane BiH Marina Pendeš.

"Bez obzira na nedovoljan finansijski aspekt koji Ministarstvo odbrane BiH ima na raspolaganju ja sam, što se tiče aktiviranja MAP-a, optimista. Možda na sljedećem sastanku koji se očekuje narednog mjeseca neće biti aktiviran MAP za BiH, ali će sigurno biti pozitivna poruka. U narednih mjesec ili dva će doći do aktiviranja MAP-a, jer mislim da za BiH nema alternative osim članstvu i porodici NATO zemalja", rekla je Pendeš na konferenciji za medije povodom 1. decembra - Dana oružanih snaga BiH (OS BiH).

Ministrica odbrane BiH je povodom obilježavanja 12. godišnjice postojanja OS BiH napravila kratki pregled aktivnosti u ovoj godini u kojoj je jedan od glavnih ciljeva Ministarstva odbrane bilo ispunjenje uslova u pogledu aktiviranja MAP-za BiH.

Ona je istakla da su proteklih 12 godina Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH "jedan od najboljih dijelova bh. društva, a reforma OS BiH jedna je od najboljih vođeniih reformi u zemlji".

"Moram kazati da smo poduzeli maksimum kako bismo registrirali što veći broj lokacija koje koriste Oružane snage BiH. Od ukupno 63 koje su perspektivne po sada važećoj odluci Predsjedništva BiH, mi smo završili i okončali proces registracije za 30 lokacija. Za ostale nismo, ali očekujem da će do kraja godine biti okončan proces registracije za dodatne tri lokacije. Lokacija u Republici Srpskoj je još jedna dodatna, a do kraja godine bi trebalo biti riješene 34 lokacija", rekla je Pendeš.

Istakla je da Ministarstvo odbrane BiH preko svojih predstavnika učestvuje u ispunjavanju Upitnika za EK, a u tom kontekstu je kazala da su već odgovorili na svoja pitanja iz Upitnika.

Kada je riječ o planovima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, Pendeš je istakla da su sve planirane aktivnosti za 2017. godinu u potpunosti izvršene.

U okviru međunarodne saradnje tokom ove godine potpisan je niz bilateralnih sporazuma, a Pendeš je izrazila zadovoljstvo što je Ministarstvo odbrane BiH kroz te sporazume omogućilo školovanje velikog broja mladih iz BiH da se školuju na prestižnim akademijama.

Istakla je da su mirovne misije nešto na šta su Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH najviše fokusirani.

"U ovoj godini smo povećali naše sudjelovanje, pogotovo sudjelovanje u okviru misije u Afganistanu, a planiramo u potpunosti povećati sudjelovanje u okviru misije koju radimo zajedno sa Evropskom unijom u Centralnoafričkoj Republici", rekla je Pendeš.

Smatra da je angažman BiH, iako nije članica NATO-a, u tim misijama jako značajan.

"Povećanje i broj pripadnika OS BiH koji su bili u mirovnim misijama je čak povećan i veći je od nekih zemalja članica NATO-a, što sigurno treba biti na ponos i mom ministarstvu i načelniku Zajedničkog stožera i generalima OS BiH koji su svojim doprinosom omogućili i poduzeli sve tako da naši pripadnici budu izvrsno obučeni, pripremljeni i upućeni u mirovnu misiju gdje za njih dobijamo najveće pohvale", izjavila je Pendeš.

Kada je riječ o radu Ministarstva odbrane i OS BiH na uništavanju viška municije, Pendeš je kazala da su u potpunosti ispunili plan za 2017.

Istakla je da su Ministarstvo odbrane nije dobilo povećanje budžeta, ali da to ne znači da po aktiviranju MAP-a Predsjedništvo BiH neće donijeti odluku i osigurati dodatnih 65 miliona KM koje će služiti za modernizaciju zračnih snaga, odnosno helikopterskih jedinica.

Pendeš je kazala da je Ministarstvo odbrane BiH napravilo pravilnik i poduzelo sve aktivnosti u suzbijanju korupcije.

"Smatram da smo značajan pomak i uspjeh napravili kada je u pitanju izgradnja integriteta koja podrazumjeva educiranost, ali i prepoznavanje određenih problema s kojima je suočeno naše društvo, pa tako i Ministarstvo odbrane BiH nije imuno na to, a to je na neki način borba protiv korupcije u svim njenim vidovima", rekla je Pendeš.

Na kraju je istakla da su kroz značajan broj vojnih vježbi u kojima su učestvovali, pripadnici OS BiH pokazali da su postigli visok stepen interoperabilnosti sa svim snagama, partnerima iz NATO saveza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije