PDP: RS je potonuo u potpuni totalitarizam

Radiosarajevo.ba
PDP: RS je potonuo u potpuni totalitarizam
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Igor Crnadak

Izvještaj Ministarstva unutrašnjih poslova RS podnesen Republičkom javnom tužilaštvu protiv Draška Stanivukovića, Davora Dragičevića i Željka Dabića zbog navodnog pozivanja na nasilnu promjenu ustavnog uređenja Republike Srpske je još jedan dokaz da smo potonuli u potpuni totalitarizam, saopćeno je iz PDP-a.

PDP se oglasio nakon informacija da su protiv Stanivukovića, Dragičevića i Dabića, podneseni izvještaji MUP-u RS, a navodi se sljedeće:

„U progonu političkih nesitomišljenika ne preza se ni od čega, pa ni od teških kvalifikacija na osnovu neosnovanih insinuacija i konstrukcija. Svjesno se zaboravlja da je državni udar na koji se pozivaju po definiciji nasilna smjena vlasti u kojoj učestvuju vojska ili policija, a da to nije nije mirna i dostojanstvena šetnja, nije stajanje pred otvorenim vratima RTRS-a, a da pri tome niko od građana nije ni pokušao da uđe. Najteže je što se zaboravlja da Ustav Republike Srpske garantuje slobodu javnog izražavanja mišljenja, okupljanja, protesta i pravo na javnu kritiku rada državnih institucija“, navodi se u saopćenju.

Iz PDP-a pitaju se da li se ovavkvim izvještajem MUP-a krše i zabranjuju prava i slobode zagarantovane Ustavom.

„Podsjećamo da se jedina nasilna smjena vlasti u Republici Srpskoj desila se 1997. godine, a sigurni smo da ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač to itekako pamti“, navedeno je u saopćenju PDP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije