PDP o novoj aferi s respiratorima u BiH: Srebrena malina je jagodica bobica za ovo

Radiosarajevo.ba
PDP o novoj aferi s respiratorima u BiH: Srebrena malina je jagodica bobica za ovo
/ Branislav Borenović

Partija demokratskog progresa(PDP) iznijela je, kako tvrde, provjerene podatke o novaj aferi u RS-u, koja je nabavila ukupno 165 respiratora po cijeni rekordnoj u cijelom regionu, a kako tvrde, respiratore je uvezla firma supruga savjetnice srpskog člana Predsjedništva BiH.

Predsjednik PDP Branislav Borenović rekao je danas da je RS za 50 respiratora izdvojila 7,8 miliona KM, ističući da je afera u Federaciji BiH i firmi Srebrena malina jagodica bobica za ovu nabavku.

On tvrdi da je RS “putem Fonda zdravstvenog osiguranja kupila respiratore budžetskim novcem za 157.312 KM po jednom komadu”.

Tvrdi da je nabavna cijena respiratora 59.500 KM što je skoro 100.000 KM više od nabavne cijene, piše Srpskainfo.

"Konkretno, 50 respiratora je plaćeno 7.856.634 KM. Ubjedljivo po najvećoj cijeni u regionu. I što je evidentno da su ovi respiratori, po pokazetljima koje mi imamo, nabavljeni po skoro tri puta većoj cijeni, a tržišna cijena je između 18.000 i 27.000 KM, što govori samo po sebi da se ovdje radi o vrlo, po RS, štetnim nabavkama, ogromnom trošenju narodnog novca u kojem se nabavljaju respiratori po cijenama i za 100 hiljada KM višim ili po cijenema četiri, pet puta od tržišnih", naveo je Borenović.

Dodao je da su neke od ovih podataka dobili zvanično od institucija, te ostale podatke pronašili na stranicama koje prodaju ove respiratore.

Više o ovoj temi čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije