Pavelić: Histerija u Hrvatskoj zbog Komšića, Brisel ne zna šta će i sluša Zagreb

Radiosarajevo.ba
Pavelić: Histerija u Hrvatskoj zbog Komšića, Brisel ne zna šta će i sluša Zagreb
Foto: DF / Željko Komšić

Ugledni hrvatski publicista, novinar i kolumnista Boris Pavelić, jedan od najvećih kritičara ekstremnog nacionalizma u Hrvatskoj, ovih dana je privukao pažnju javnosti u Bosi i Hercegovini svojim tekstom Udruženi nacionalnih poduhvat u kojem je analizirao "fenomen Komšić".

O izboru Željka Komšića: Pitanja koja se u Hrvatskoj ne postavljaju

"Kad je riječ o "fenomenu Komšić", nije to nikako jednostavno. Činjenica je da u Hrvatskoj postoji nekakva histerija oko toga. S tim da ljudi ne razumiju, zapravo, precizno o čemu se radi. Ali, bit te stvari, po mom sudu, bi trebala bi biti da se jaz smanjuje, da se uspostavljaju mostovi, a ne da se jaz širi i da se mostovi ruše", govori Pavelić za Radiosarajevo.ba, autor više knjiga, među kojima Smijeh slobode - uvod u Feral Tribune, koja je u četiri godine doživjela i svoje četvrto izdanje.

Komentirajući izvještavanje primjerice, hrvatskih medija, gdje prednjači zagrebački Globus, Pavelić ukazuje na "neprimjeren i težak ton".

"Uvijek postoji taj teret devedesetih koji nije razriješen i nema volje da se on razriješi ni u Hrvatskoj, ni u zapadnom Mostaru, HDZ-u, sasvim konkretno. Sad uistinu bi se dalo razgovarati i o Komšićevom ponašanju. Vidimo poslije izbora, on, umjesto da smiruje, ponaša se kao da kampanja i dalje traje. Ne vidim ja tu na hrvatskoj strani dobre volje, a na Komšićevoj stranici ne vidim nekog političkog umijeća", ističe Pavelić.

Ovaj iskreni prijatelj BiH je zabrinut.

"Mislim da situacija, umjesto da se smiruje, se jako komplicira. Moram reći da sam zabrinut za cijelu situaciju i ne znam kako će se to razvijati dalje", naglasio je Pavelić.

Komentirajući ponašanje vodstva Republike Hrvatske, koje se sve snažnije upliće u unutrašnje odnose naše zemlje, Pavelić ne vjeruje da postoji bilo kakva jasna agenda.

"Evropska unija ne zna što bi sa BiH, kao ni sama BiH ne zna što bi sama sa sobom. Oni uglavnom ostaju zarobljenici stihije koja se u BiH valja. To je ste jedna čvrsta činjenica da je Hrvatska sada članica EU, i da stavovi njezine službene politike jesu stavovi EU. Tu ne treba raditi razliku između službene Hrvatske, Zagreba i Brisela, to je sada ista politika. Ja se ne bi čudio da Brisel sluša Zagreb. Pa, već je u službene dokumente EU ušla neka vrsta federalizacija (BiH). Ne treba se zanositi nadama da će Brisel riješiti stvari u BiH na bilo koji način. Neće, neće riješiti", objašnjava sagovorik Radiosarajevo.ba.

Analizirajući dosadašnju politiku Hrvatske prema BiH, Pavelić je napravio jasnu razliku.

"S jedne strane, Stipe Mesića, a s druge strane, Ivo Josipović, koji je provodio istu politiku prema BiH koju danas vode Grabar-Kitarović i Plenković, samo na jedan verbalno drugačiji način. Tu razlike nema. Vesna Pusić je tražila neku sredinu između te dvije stvari. Nije, nažalost, uspjela. A Mesić je gotovo persona non grata u Hrvatskoj, kao Komšić u hrvatskom dijelu BiH. Tako da je to neuspjela stvar", analizira Pavelić.

Na koncu, kaže da jednu činjenicu ne može da razumije.

"Ta očita nespremnost politike u BiH, a na neki način i birača, mada ne možemo kriviti birače, ali politiku, svakako, možemo, da se razgovara o moralnom aspektu tog problema. Legitimni su zahtjevi u daytonskom okviru za predstavljanje naroda, ali postoji moralna strana tog problema, koja, dok se ne razriješi, ne može ni cjela stvar biti raščišćena. To je ono što mene iznova šokira, čudi i rastužuje. Ne znam kako će ovo ići dalje uistinu", zaključio je Pavelić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije