Nema repromaterijala: Na nove pasoše se čeka više od mjesec dana

H. A.
Nema repromaterijala: Na nove pasoše se čeka više od mjesec dana
Brojni građani BiH, koji su predali pasoše prije već uobičajenih gužvi u ljetnom periodu na šalterskim mjestima, na nove putne isprave čekaju duže od mjesec dana.

Građani su nervozni jer ne mogu planirati odmor van granica BiH bez novih dokumenata.

Kako su za Radiosarajevo.ba potvrdili iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), putne isprave se izdaju, ali su istaknuli da je riječ o dužem period u odnosu na uobičajeno.

"Razlog je nedostatak repromaterijala za izradu pasoških knjižica kod izabranog dobavljača, te zato IDDEEA nije u mogućnosti da u punom kapacitetu obavlja personalizaciju i isporuku pasoša na lokacije nadležnih organa. U skladu sa svojim tehničkim mogućnostima činimo sve da se u ovom periodu odgovori na zahtjeve za izdavanje pasoša u što kraćem roku", kazali su iz IDDEA-e, te dodali da nema nikakve bojazni da će građani ostati bez putnih isprava.

Kako su i ranije naglasili, stabilizacija cjelokupnog procesa izrade putnih isprava se očekuje u periodu od mjesec dana.

"Molimo građane za razumijevanje, a da ako je riječ o hitnim slučajevima, kao što je liječenje u inozemstvu, bolest i smrt člana uže porodice, građani pokreću postupak izdavanja putnih isprava u roku kraćem od propisanog, u kojem slučaju će se putne isprave izdavati bez dugotrajne procedure. Cijena i naknada za izdavanje ovih putnih isprava ista je kao cijena putne isprave izdate u redovnom postupku", naveli uz IDEEA-e.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije