Njemački pasoš ponovo najvredniji, putna isprava BiH na sredini liste

Radiosarajevo.ba
Njemački pasoš ponovo najvredniji, putna isprava BiH na sredini liste
Foto: Arhiv / Za sedam mjeseci ove godine
Prema Henley Passport indexu za 2018. godinu, najvredniji pasoš ponovo imaju državljani Njemačke, koji s putnom ispravom mogu slobodno ući u 177 zemalja.

Na drugom mjestu je pasoš Singapura (mogućnost ulaska u 176 zemalja bez vize), dok treće mjesto dijele putovnice osam država – Danske, Finske, Francuske, Italije, Japana, Norveške, Švedske i Velika Britanije (175 država).

Pasoš SAD-a nalazi se na diobi 16-19. mjesto zajedno s Portugalom, Irskom i Južnom Korejom (173).

O zemalja bivše Jugoslavije najvredniji pasoš imaju Slovenci na diobi 29-31. mjesta (167), potom državljani Hrvatske na diobi 46-47. mjesta (155), potom Srbije na 75. mjestu (119), Makedonije na diobi 82-85. mjesta (112), Crne Gore na diobi 87-89. mjesta (110).

Na 93. mjestu nalazi se pasoš Bosne i Hercegovine koji omogućava ulazak u 105 zemalja svijeta bez vize. Od zemalja bivše Jugoslavije samo je pasoš Kosova na diobi 186-189. mjesta (38) manje vrijedan od bosanskohercegovačkog.

Ipak, treba napomenuti da lista Henley Passporta ima dosta manjkavosti, a ključna je striktno insistiranje na pukom prebrojavanju zemalja u koje se može bez vize.

Od BiH su bolje rangirane pojedine europske zemlje – poput Turske i Rusije – čiji državljani mogu bez viza putovati u više zemalja, ali ne i u one najatraktivnije u Europskoj uniji (Šengen).

Analiza je obuhvatila pasoše 199 zemalja svijeta, a na posljednjem mjestu nalazi se putna isprava Afganistana koja bez vize omogućava ulazak u 24 države.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije