Partner američkog ambasadora Nelsona na bosanskom jeziku otvorio "Noć u muzeju"

O. Kavazović
Partner američkog ambasadora Nelsona na bosanskom jeziku otvorio "Noć u muzeju"
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Četvrta po redu manifestaciju muzejske pedagogije „Noć u muzeju“

Filippo Tattoni-Marcozzi, stručnjak za likovnu umjetnost i partner američkog ambasadora Erica Nelsona, otvorio je četvrtu po redu manifestaciju muzejske pedagogije „Noć u muzeju“ obrativši se učenicima iz cijele Bosne i Hercegovine na bosanskom jeziku.

„Kada ljudima kažem da volim muzej svi kažu da sam štreber.  Dragi mladi, ovaj muzej je vaš dom, ne samo večeras nego svaki dan. Uživajte u njemu i posjećujte ga i nadam se da ćete u njemu pronaći sreću, steći nove prijatelje i naučiti nešto novo“, kazao je  Tattoni-Marcozzi, ispraćen gromoglasnim aplauzom.

Učenje i dobra zabava

On je kazao da  se Vlada SAD-a ponosi što je dio ovog programa te da se nada da će se ovakvi programi nastaviti i da će mladi iz cijele BiH učiti o raznolikoj kulturnoj prošlosti i baštini Bosne i Hercegovine.

„Iako je glavni cilj ove manifestacije učenje, nadam se da ćete se prije svega zabaviti i da ćete u daljem radu pokazati da želite promjene u vašem društvu. Svi vi biste trebali biti aktivisti i pokrenuti promjenu u svojoj zajednici ili školi i svako od vas može napraviti razliku samo ako osjećate istu strast i dijelite iste ideje“, istakao je on.

Projekt menadžerica CIVITAS-a, Ivana Krešić kazala je na otvaranju ove manifestacije da ovogodišnje „Noći u muzeju“ okupljaju oko 500 učenika iz cijele BiH. Istakla je kako Zemaljski muzej ovih dana neće biti samo mjesto izložbe, nego i mjesto boravka ovih učenika koji će prespavati u njegovim prostorijama.

„U Zemljskom muzeju zajedno ćemo istražiti baštinu BiH i nadam se da će učenici to znanje iskoristiti kako bi što bolje upoznali svoju zemlju, ali i svoje vršnjake iz cijele BiH. Neka vam ove noći budu inspiracija i lekcija o vašoj zemlji“, kazala je Krešić.

Projekat koji raste

Istakla je da je ovaj projekat startao prije tri godine, kada su u saradnji sa kustosima organizirali ovakav jedan događaj sa manje učenika, a onda odlučili da odu korak dalje. Ovaj projekat raste iz godine u godinu i organizatori se nadaju da će on samo postajati veći. Dodala je i da Vlada SAD-a kroz svoju ambasadu u Sarajevu doprinosi razvoju obrazovanja i kulture u BiH.

„Kroz grant sredstva Vlade SAD-a, naše prijateljske zemlje, finansirani su razni projekti iz oblasti obrazovanja, kao što je uvođenje predmeta građansko obrazovanje, gdje je kroz pomoć Vlade SAD obezbijeđeno na hiljade besplatnih učenika i djeca u školama u BiH i danas uče taj predmet. Želimo da tako nastave i želimo da zajedno nama vjeruju da nove, mlađe generacije mogu bolje“ kazala je Krešić.

Četvrta po redu manifestaciju muzejske pedagogije „Noć u muzeju“ - undefined

Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja, kazao je kako kod ovog muzeja postoje dvije slike, kada je on prazan i miran i kad je prepun djece koja ga obilaze.

 „To je nama veća nevolja jer se bojimo da se neko ne saplete i ne polomi nešto, ali siguran sam da ćete biti oprezni. Ja vam želim da se lijepo provedete, slušajte roditelje i nastavnike. Sigurno ćete nešto i zapamtiti, svjesno ili nesvjesno. Zahvaljujem se i američkoj ambasadi koja nas podržava sve ove godine i nadam se da će ovo kroz godine postajati sve bolji projekat“ kazao je Sijarić.

Učesnicima se na otvaranju obratila i Leah Pease, direktorica Ureda za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, koja je istakla kako je četvrta manifestacija „Noć u muzeju“ koju finansira američka ambasada, te da uključuje učenike iz cijele Bosne i Hercegovine.

„Ove godine pridružili su nam se i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske iz Banje Luke. Svi učenici koji su došli ovdje došli su da nauče nešto o kulturnoj baštini svoje zemlje i da kroz ove aktivnosti steknu nova poznanstva i dobro se zabave“, kazala je Pease.

 

Uzor na Smithsonian

Podsjetimo, po uzoru na muzejsku praksu prestižnog Smithsoniana, "Noć u muzeju" jedinstven je koncept koji uključuje timski i projektni rad učenika iz cijele zemlje, iskustveno učenje i istraživanja u naučnim laboratorijama arheologije, ornitologije, etnologije, entomologije, konzervacije, animiranog filma, plesa i trodimenzionalnog umjetničkog djela – instalacije, kao i postavljanje improviziranih spavaonica u kojima će učenici zaista prespavati u muzejskim odjeljenjima i paviljonima.

Sve istraživačke laboratorije upoznaju učenike s muzejskom građom, osnovnim zadaćama kustosa muzeja i konceptima građanskog obrazovanja kao što su autoritet, odgovornost, pravda, vladavina prava, uvažanje različitosti i javno zagovaranje.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije