Parlament: Ulice u Mostaru ne trebaju nositi imena ustaških zvaničnika

Radiosarajevo.ba
Parlament: Ulice u Mostaru ne trebaju nositi imena ustaških zvaničnika
/ Foto: HMS
Ulice Mile Budaka, Jure Francetića, Ante Vokića i Mladena Lorkovića u Mostaru neće više moći nositi ta imena

Na 31. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, održanoj danas, poslanici su u okviru 16. tačke dnevnog reda glasali o Inicijativi poslanika SDP BiH Denisa Bećirovića koja je predviđala da nadležni organi Grada Mostara u najkraćem roku ukinu neprimjerene nazive ulica u Mostaru koje nose imena ustaških zvaničnika fašističke NDH Mile Budaka, Jure Francetića, Ante Vokića i Mladena Lorkovića.

Tom prilikom su poslanici najvišeg zakonodavnog organa u državi Bosni i Hercegovini, u drugom krugu glasanja, izglasali prijedlog Inicijative koja podrazumijeva hitnu i konkretnu aktivnost gradonačelnika Ljube Bešlića i lokalnih organa vlasti u Gradu Mostaru s ciljem trajnog ukidanja imena ulica koje nose nazive osvjedočenih ustaških zločinaca, saopćila je služba informisanja SDP-a.

Protiv inicijative glasali su poslanici HDZ-a, dok su poslanici SDS-a bili suzdržani. 

"Takvim glasanjem poslanici pojedinih stranaka su ostavili javni trag u parlamentarnoj prošlosti Bosne i Hercegovine kao predstavnici onih snaga koje žele da javno afirmiraju najcrnje ustaške zločince odgovorne za masovna stradanja Srba, Jevreja, Roma, kao i velikog broja antifašista Hrvata i Bošnjaka u Drugom svjetskom ratu", saopćio je SDP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije