Parlamentarci u druženju s novinarima otkrili planove

B. T.
Parlamentarci u druženju s novinarima otkrili planove
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Sa druženja

Rukovodstvo Predstavničkog doma Parlametna FBiH na današnjem druženju s predstavnicima medijima sumiralo je rezultate rada u ovoj te iznijelo planove za naredni period. 

Kako je rekao Mirsad Zaimović, predsjedavajući Predstavničkog doma, u godini na izmaku održano je 17 sjednica, razmatrano je i usvojeno 57 zakona, kao i budžet Federacije za 2020. godinu. 

Govoreći o radu ovog tijela u 2019. godini, Zaimović je posebno istakao tematsku sjednicu o stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. 

"Iz te je sjednice proistekao niz značajnih zaključaka, na kojima, prema našim informacijama, izvršna vlast intenzivno radi", rekao je Zaimović.

Najavio je da će ovo tijelo, poslije dugo vremena imati i program rada, koji će biti dostupan i javnosti. Iznio je i aktivnosti za januar. Kako je kazao, bit će održane tri sjednice, od kojih će dvije biti tematske - jedna o stanju u energetskom sektoru, druga o zdravstvu. 

Kazao je da će Parlament uskoro riješiti i problem smještaja, jer će iz zgrade iseliti Gradsko vijeće i Gradska uprava Sarajeva. U budžetu su planirana dva miliona KM za rekonstrukciju. Između ostalog, kako je najavio Zaimović, pripadnicima sedme sile bit će olakšano praćenje rada Parlamenta, jer je planirana gradnja i novinarske sobe. 

Govoreći o ozbiljnosti u radu, on je najavio izmjene Poslovnika, a koje će se odnositi i na pitanje prisustvovanja sjednicama. 

Zaimović je izrazio nadu da će uskoro doći i do formiranja Vlade FBiH, te da će rukovodstvo Predstavničkog doma biti popunjeno, obzirom da je mjesto zamjenika predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda, još upražnjeno.

Kako je rekao, kandidati za tu poziciju su  Mile Atlagić, te Mira Grgić iz SDP-a.

"Ne bi bilo neobično da to bude neko iz opozicije, ali je realnije da to bude neko iz parlamentarne većine", kazao je Zaimović. 

Mladen Bošković, zamjenik predjedsjedavajućeg Predstavničkog doma, kazao je da nema zbora da se rukovodstvo neće upotpuniti. Rekao je da će to biti shodno Ustavu FBiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije