Parlament FBiH: Zaustaviti daljnje aktivnosti na formiranju rezervnog sastava MUP-a RS

Fena
Parlament FBiH: Zaustaviti daljnje aktivnosti na formiranju rezervnog sastava MUP-a RS
Arhiv / Zastupnički dom Parlamenta FBiH

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine traži od predstavnika međunarodne zajednice u BiH, prije svega Ureda viskog predstavnika koji ima izvršni mandat definisan Dejtonskim sporazumom, da zbog narušavanja sigurnosti i uznemirenosti građana BiH, odmah i neodložno zaustavi antidejtonske aktivnosti na donošenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS.

Od nadežnih državnih institucija traži procjenu sigurnosno-političke situacije u zemlji nakon usvajanja nacrta spomenutog zakona.

Poziva Vladu FBiH i preporučuje kantonalnim vladama, radi sveukupnog sigurnosnog ambijenta na području FBiH, da popune aktivni policijski sastav u sladu s pravilnicima o unutrašnjoj sistematizaciji radnih mjesta policijskih službenika, kao i njihovo adekvatno opremanje.

Ako aktivnosti na donošenju zakona u RS-u ne budu obustavljene, Federacija će preduzeti adekvatne mjere na zaštiti sigurnosti svih građana.

To su zaključci današnje vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koja je bila posvećena sigurnosnoj situaciji nakon najava iz RS o formiranju rezervnog policijskog sastava.

Nakon višesatne rasprave, zaključke je sublimirao i ponudio na glasanje Kolegij Doma.

Zastupnici Kluba HDZ-HNS nisu prisustvovali glasanju, a tokom rasprave je predsjedavajući Mladen Bošković izjavio da taj klub ne bi podržao donošenje zakona o uvođenju rezervnog sastava policije u Federaciji BiH.

Sjednica je završena a njeno održavanje inicirao je zastupnički klub DF-GS.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije