Parlament FBiH konačno treba raditi svoj posao

Anadolija
Parlament FBiH konačno treba raditi svoj posao
Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, i Lars-Gunnar Wigermark, šef delegacije Evropske unije u BiH, nakon današnjeg sastanka, složili su se da je neophodno nastaviti provoditi reforme, koje već pokazuju rezultate.

Wigermark je nakon sastanka federalnom premijeru i Vladi čestitao na nizu teških odluka koje su donijeli, a koje uglavnom u javnosti nemaju podršku.

“U nedjelju smo imali set zaključaka Vijeća za vanjske poslove EU o sigurnosnoj situaciji i iskazana je zabrinutost zbog referenduma u Republici Srpskoj, te naglašena važnost nastavka provođenja reformi. Prije godinu dana počele su reforme i u tom periodu doneseno je jako mnogo teških i izazovnih odluka. Čestitam Novaliću i njegovoj Vladi upravo na tim teškim odlukama, koje nemaju uvijek podršku javnosti“, istaknuo je Wigermark i nastavio:

“Kao posljedicu vidjeli smo smanjenje nezaposlenosti, bilježi se stopa rasta od nekih četiri posto, čime je BiH ispred svih drugih u regiji. Ovakve pokazatelje potvrdio je i MMF, dodavši da reformska agenda predstavlja najvažnije socioekonomske reforme koje je ova zemlja vidjela od kraja rata. Ono što mi kao predstavnici EU želimo jeste nastavak unapređenja poslovnog okruženja u zemlji, smanjenje birokratskih procedura, te javnu upravu koja će pružati kvalitetnije usluge. Razgovarali smo i o broju zaposlenih u javnom sektoru, koja prvi put ne bilježi porast novozaposlenih, čak je zabilježeno smanjenje.“

Naglasio je da bi međunarodna zajednica voljela da vidi da se u drugoj fazi provođenja reformi radi na jačanju vladavine prava, koja je direktno vezana za unapređenje privrede i poslovnog okruženja. Dodao je da je i dalje veoma prisutna korupcija. Spomenuo je i Parlament FBiH koji, prema njegovim riječima, konačno treba raditi svoj posao, a ne da se sastaju samo kada treba voditi raspravu o aranžmanu s MMF-om ili o novcu.

Federalni premijer Fadil Novalić kazao je da je još jednom Wigermarku naglasio da je njegova vlada opredijeljena, spremna i sposobna provesti sve reforme koje je zacrtala.

“To je i prirodno, jer smo bili glavni kreatori svega toga. Rezultati našeg rada su se već materijalizirali kroz pozitivnu ocjenu provedbe reformske agende, a i prijem naše aplikacije za EU je posljedica njene provedbe. To nam govore i jučerašnji zaključci Vijeća za vanjske poslove EU koje nas je pozvalo da nastavimo s efikasnim provođenjem reformi. Proveli smo trećinu mjera iz reformske agende i to daje rezultate. Kroz Vladu je obrađeno 39,3 posto svih stvari iz agende. Usvojene su neke stvari koje nisu još poslane na parlament, a set zakona koji smo uputili još nije ni razmatran“, kazao je Novalić, te naglasio da se za 18 mjeseci mandata rezultati njegove Vlade se ne mogu izbrisati.

Posebno je izdvojio podatak da je u tom periodu zaposleno 24.452 ljudi, a da je pri tome smanjen broj zaposlenih u javnoj upravi za 1.800.

“Samo realni sektor, dominantno privatni, zapošljavao je ljude. To je utjecalo na porast svih naših prihoda. Ove godine smo za 11 posto povećali prihode direktnih poreza, koji nisu samo posljedica zapošljavanja i ekonomskog rasta koji je 3,2 posto, nego i niza fiskalnih zakona koji su uveli disciplinu u tokove slobodnog kapitala. Projekcije rasta za sljedeću godinu su veće i prirodna su posljedica reformskih poteza. Dakle, zahvalnost za rast dugujemo provođenju reformi. Čak iako su ovi uspjesi mali za FBiH veoma je bitno da smo zaustavili negativan trend. Prvi put imamo smanjenje na birou za 17.000 i prvi put imamo ovako dinamično zapošljavanje. Bez obzira na teškoće koje očekujemo, bespogovorno ćemo provoditi reforme“, naglasio je Novalić.

Prema riječima federalnog premijera, današnje zasjedanje Parlamenta FBiH o aranžmanu s MMF-om nema veze s kašnjenjem plaća zaposlenicima u javnom sektoru ovog bh. entiteta. Prema njemu, samo se desilo da su se te dvije stvari poklopile. Kako kaže, plaća zaposlenima u institucijama FBiH je tek šesta po redu ove godine i do sada niti jedna nije bila na vrijeme. Također je rekao da ga od rasprave o MMF-u, više zanimaju druge dvije tačke o 80 miliona KM za Koridor Vc i 58 miliona KM za ceste u Federaciji BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije