Parlament FBiH 29. januara o registru pedofila, skidaju prašinu i s izvještaja

M. R. S.
Parlament FBiH 29. januara o registru pedofila, skidaju prašinu i s izvještaja
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Arhiv

Na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja je zakazana za 29. januar, naći će se prijedlog zakona kojim se uvodi registar osuđenih pedofila, osam mjeseci nakon što je predložen.

Zakon je preložila zastupnica SDP-a Lana Prlić još u maju prošle godine, a Federalna vlada ga je odbila.

Prlić je nedavno za Radiosarajevo.ba kazala da očekuje da zakon bude usvojen jer ne vidi šta bi bio motiv da se glasa protiv.

Spremna je prijedlog zakona vratiti u formu nacrta ako je to uslov da ovo pitanje u Federaciji BiH konačno bude riješeno.

Federacija BiH ove godine dobija registar pedofila?

Osim ovog zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima, pred poslanicima Parlamenta FBiH naći će se i Prijedlog zakona o porezu na ugljovodonike u FBiH.

Predložila ga je Vlada FBiH po skraćenom postupoku, a riječ je o zakonu kojim se nameće obaveza stranim kompanijama koje će potpisati ugovor o koncesiji za istraživanje nafte i plina u Federaciji BiH.

Na dnevnom redu su i izvještaji o radu i poslovanju RTV FBiH koji su godinama stajali u ladicama. Riječ je o izvještajima za 2014., 2015., 2016. i 2017. godinu.

Poslanici će raspravljati i o novom zakonu o visini stope zatezne kamate, nacrtu zakona o građevinskom zemljištu, ali i o programu rada Predstavnikog doma i programu prestrukturiranja elektroenergetskog sektora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije