Parlament BiH: Zastupnici SDP-a, PDP-a i Mektić odbili uzeti certifikate od CIK-a!

E. H.
Parlament BiH: Zastupnici SDP-a, PDP-a i Mektić odbili uzeti certifikate od CIK-a!
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / sa konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK) Branko Petrić na početku konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH čestitao je u ime CIK-a BiH novom sazivu ovog doma.

Nakon čestitki za 42 nova državna poslanika, započela je procedura dodjele certifikata CIK-a, te potpisivanje izjava o prihvatanju mandata.

Tokom dodjele certifikata o mandatima, zastupnici iz SDP BiH odbili su preuzeti svoje certifikate.

Kako je prije početka sjednice kazao zastupnik Saša Magazinović (SDP) "oni ne mogu preuzeti certifikate, a sve zbog krivičnih prijava podnesenih protiv CIK-a BiH".

"CIK smatramo najodgovornijim za brutalnu krađu na izborima. Vjerujemo da bi sastav Parlamenta bio drugačiji da nije bilo toga, a pripremamo i krivične prijave. U takvom ozračju nemamo potrebe da se sa njima slikamo, smijuljimo prilikom preuzimanja mandata", pojasnio je Magazinović.

Branislav Borenović (PDP) je također odbio primiti svoj certifikat.

"Ovim šaljemo poruku kakav je bio odnos CIK-a prema izbornom procesu. Upućivali smo žalbe, ali nikad nismo dobili odgovore. Članovi CIK-a trebaju da se zapitaju žašto je oko desetposlanika danas odbilo da primi certifikate iz njihovih ruku. PDP je odbio da primi certifikate iz protesta i smatramo da izborni proces bio najneregularniji", poručio je Borenović.

"Svaki put u parlamentarnoj sali poslanici PDP-a će sa sobom nositi tablice s najznačajnijim porukama. To su: Novi izborni zakon, istina i pravda za sve i nepristrasan javni medij", pojasnio je Borenović.

Dodao je da PDP želi novi Izborni zakon kako bi se vratilo povjerenje u izborni proces.

Pored poslanika SDP-a BiH i PDP-a, svoj certifikat nije preuzeo ni Dragan Mektić.

Ovo su zastupnici koji su preuzeli certifikate:

Stranka demokratske akcije (SDA): Denis Zvizdić, Šemsudin Mehmedović, Nermin Mandra, Safet Softić, Šemsudin Dedić, Edin Mušić, Halid Genjac, Alma Čolo i Adil Osmanović.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH: Predrag Kožul, Darijana Katić, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović i Borjana Krišto

Demokratska fronta: Zlatan Begić, Dženan Đonlagić i Vlatko Glavaš

Savez za bolju budućnost: Damir Arnaut i Edita Đapo

Naša stranka: Predrag Kojović i Mirijana Marinković-Lepić

Nezavisni blok: Aida Baručija

Pokret demokratske akcije: Mirsad Kukić

Stranka demokratske aktivnosti: Jasmin Emrić

Savez nezavisnih socijaldemokrata: Nebojša Radmanović, Staša Košarac, Vojin Mitrović, Nenad Stevandić, Dragan Bogdanić i Snježana Novaković-Bursać

Srpska demokratska stranka: Obren Petrović i Mirko Šarović

Partija demokratskog progresa: Mira Pekić

Demokratski narodni savez: Nenad Nešić

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije