Parlament BiH u prvom čitanju usvojio Prijedlog zakona o budžetu od 1,8 milijardi

Anadolija
Parlament BiH u prvom čitanju usvojio Prijedlog zakona o budžetu od 1,8 milijardi
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Parlamentarna skupština BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) usvojio je u prvom čitanju Prijedlog zakona o budžetu državnih institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu u ukupnom iznosu od 1,8 milijardi konvertibilnih maraka (KM).

Od ukupno prisutnih 36 zastupnika za je glasalo 27, protiv su bila tri, a suzdržanih je šest, pa je prijedlog dobio opću i entitetsku većinu.

Na početku rasprave je odlučeno da se obavi i rasprava u oba čitanja te će zastupnici glasati za prijedlog budžeta na kraju sjednice. Ukoliko bude usvojen procedura donošenja ovogodišnjeg budžeta bit će okončana u ovom domu, a preostaje da dokument u oba čitanja potvrde i delegati Doma naroda PS BiH.

Predsjedništvo BiH je u septembru ove godine dostavilo ažurirani tekst Prijedloga zakona o Budžetu državnih institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godine, dok je Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma PS BiH taj prijedlog u utorak usvojila.

Zastupnici koji su učestvovali u raspravljanju o budžetu složili su se da je besmisleno raspravljati o Prijedlogu zakona o budžetu za godinu koja je na izmaku.

"Do nas je, jer godinu dana nismo ništa radili. I sada imamo ono što smo posijali, odnosno suočavanje sa ovom situacijom koja u tom djelu finansijske transparentnost ničim se ne može opravdati, ali naš politički sistem je takav kakav jeste. Mislim da nema parlamenta u svijetu da na ovakav način razmatra ove vrlo važne dokumente. Ja se ne usudim sve podržati", rekao je zastupnik A-SDA Jasmin Emrić.

Otkrio je da je u ažuriranom prijedlogu budžeta BiH za 2019. godinu Predsjedništvo BiH tražilo povećanje od 100.000 KM za zapošljavanje 24 osobe u ovoj instituciji.

Zastupnik SDS-a Dragan Mektić, državni ministar sigurnosti, poručio je kako ne vidi svrhu usvajanja Prijedloga zakona o budžetu 2019. nakon jednogodišnje blokade državnog Parlamenta.

“To je rezultat jedne nepotrebne blokade određenog broja poslanika u parlamentu koji blokirali rad ovog Predstavničkog doma, a u međuvremenu uredno primali desetine hiljada maraka platu za to što nisu ništa radili. Šta je sad. Mi postajemo neka vrste žrtve svega ovoga”, rekao je Mektić.

Istakao je da će on podržati Prijedlog zakona o budžetu budući da je u ministar u aktuelnom sazivu Vijeća ministara BiH.

Nermin Nikšić je ispred SDP-a istakao je kako neće glasati za Prijedlog zakona o budžetu za tekuću godinu, ali da su spremni glasati za budžet 2020. godine.

Zbog zastoja u radu državnog parlamenta, bh. institucije funkcionirale su na osnovu četiri tromjesečne odluke o privremenom finansiranju.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2019. godini iznose 966.000.000 KM, što je za 16.000.000 KM više nego 2018. godine. Servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 825.760.678 KM i manje je za 178.301.651 KM u odnosu na prethodnu godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije