Papa Franjo odlučio: Odbijena ostavka kardinala Vinka Puljića

0
Radiosarajevo.ba
Papa Franjo odlučio: Odbijena ostavka kardinala Vinka Puljića
Foto: EPA-EFE / Vinko Puljić

Papa Franjo je u četvrtak, 29. oktobra, poslao Vinku kard. Puljiću pismo u kojemu ga obavještava da ostaje na mjestu vrhbosanskog nadbiskupa "dok se drukčije ne odluči".

Papin odgovor išao je redovnim putem preko Apostolske nuncijature u Sarajevu, kao i kardinalov podnesak odreknuća.

"Nakon što sam prema propisu Zakonika kanonskoga prava, ponudio papi svoju ostavke, šalio sam se da vidim ko će prije reagirati: dragi Bog ili Papa. Evo, Sveti Otac je prije reagirao i na tome mu zahvaljujem. Ja sam spreman za Crkvu raditi dok me služi zdravlje", kazao je u svom osvrtu za Katolički tjednik nadbiskup Vinko Puljić.

Podsjetimo, kardinal Vinko Puljić, koji je nedavno napunio 75. godina, potvrdio je kako će papi Franji ponuditi ostavku kao vrhbosanski nadbiskup, no da neće prestati djelovati šireći vjeru i zalagati se za pravdu i jednakopravnost Hrvata u BiH.

“Moje je dati Papi svoju ostavku, a šta će on uraditi, to stvarno ne znam”, rekao je kardinal Puljić, dodajući kako će poslušati šta god Sveti otac odluči.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije