Pandurević: "Da, ovo je ANP sa svih njegovih pet poglavlja!"

Radiosarajevo.ba
Pandurević: "Da, ovo je ANP sa svih njegovih pet poglavlja!"
Anadolija / Aleksandra Pandurević

Milorad Dodik je Programom reformi marginalizovao RS i jasno naveo da su mu glavni vanjskopolitički cilj evroatlantske integracije, i da prihvata da radi u skladu sa ranije donesenim odlukama Predsjedništva BiH, Vijeća ministara i Parlamenta BiH, poručila je Aleksandra Pandurević, visoki funkcioner SDS-a.

„Nažalost, moramo reći : Da, ovo je ANP sa svih njegovih pet poglavlja! Ovim dokumentom aktiviramo program Akcionog plana za članstvo u NATO-u i već u narednu godinu-dvije dana možemo očekivati i poziv za punopravno članstvo u NATO-u koji će opet prihvatiti sam Milorad Dodik“, rekla je Panurević.

Pandurević je ponovila da se Dodik dokumentom obavezao i na poštovanje člana 84. Zakona o odbrani koji kaže da će institucije BiH nastaviti raditi na aktivnostima za punopravno članstvo u NATO-u! Nigdje ni slova, ni u fusnoti nema o entitetima i Rezoluciji Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti, ali se zato sedam puta pominju „evroatlantske integracije“ kao cilj i čak 59 puta riječ NATO!

Dodik je pokazao i da je njegova priča o referendumu o NATO-u samo bacanje prašine u oči, jer je u ovom dokumentu naveo da će sve buduće odluke o NATO-u donositi isključivo Predsjedništvo BiH i Parlament BiH.

Dakle, sam on će, prije isteka ovog mandata, kao što je glasao za ovaj za srpski narod izdajnički Program reformi, glasati i za ulazak u NATO! Ovim dokumentom je razvlastio Narodnu skupštinu i uzeo joj mogućnost raspisivanja referenduma o ulasku u NATO. S druge strane, kakav može biti ishod referenduma na nivou BiH, sem isti kao i 1.mata 1992., istakala je Pandurević.

„Nerazumno je da je sve ovo prihvatio u momentu kada Srbija najavljuje novu deklaraciju o vojnoj neutralnosti!“, naglasila je Pandurević, prenosi BN.

Ističe da je zapanjujuće da se „Dodik toliko osilio“, pa je ovim dokumentom obećao i knjiženje parspektivne vojne imovine na BiH, a od RS otima novac od prodaje neperspektivne vojne imovine i daje ga Oružanim snagama da bi bile kompatibilne sa NATO-om.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije