Palmer najavio promjene Dejtona: Dodik poručio da to nije moguće bez volje naroda

Radiosarajevo.ba
Palmer najavio promjene Dejtona: Dodik poručio da to nije moguće bez volje naroda
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Milorad dodik

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Dejtonski sporazum međunarodni ugovor i da se on ne može mijenjati dok dva entiteta i tri konstitutivna naroda ne odluče da to urade, prenosi Srna.

Ovo je izjavio komentarišući izjavu specijalnog američkog izaslanika za Balkan Matthew Palmera da je Dejtonski sporazum podložan izmjenama.

Dodik je istakao da su promjene ovog sporazuma regulisane i da je apsolutno kršenje međunarodnog prava to što su radili prethodni visoki predstavnici, podržani prethodnom američkom politikom, a to je da su rušili Dejtonski sporazum.

Oni jednostavno iz navike pokušavaju da zadrže takvu vrstu priče. Mislim da sudbina BiH zavisi od toga da li ćemo se vratiti na izvorni tekst sporazuma ili će on do kraja biti devalviran naporima koji dolaze sa strane“, rekao je Dodik za Glas Srpske.

Na pitanje da li Narodna skupština RS može ratifikovati Dejtonski sporazum, kako to tvrde neki pravnici i politikolozi, Dodik je odgovorio potvrdno.

Narodna skupština predstavlja RS. RS je strana potpisnica svih aneksa Dejtonskog sporazuma, pa prema tome i Aneksa četiri koji se zove Ustav BiH. Narodna skupština je ta koja ima pravo da, ne samo prihvati, nego i da mijenja Dejtonski sporazum i samo je to mjesto gdje u ime RS može biti obezbijeđena odluka i politička volja za bilo šta o tome“, rekao je Dodik.

On ističe da, što se tiče RS, Dejtonski sporazum ima podršku u obliku u kojem je napisan.

„Za promjenu Dejtona potrebna je i naša politička volja. Nje nije bilo ni onda kada su pokušali da vrše pritisak i uslovljavaju ljude. To su bili neregularni uslovi za izražavanje političke volje“, rekao je Dodik.

On je istakao da su sve odluke koje su donijeli visoki predstavnici pravno ništavne, jer se, kako kaže, zasnivaju na neizražavanju političke volje.

„Oni su sebi pribavili bonska ovlaštenja za koja je tadašnji visoki predstavnik Vestendorp rekao da to nije u skladu sa Dejtonom“, naglasio je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije