Usvojen paket proširenja: EU nastavlja pratiti napredak BiH

K. S.
Usvojen paket proširenja: EU nastavlja pratiti napredak BiH
Foto: EPA / Federica Mogherini i Johannes Hahn
Zapadni balkan jeste Europa i EU priznaje napredak koje zemlje Zapadnog Balkana postižu na putu prema EU, rečeno je na konferenciji za medije održanoj danas u Strasbourgu nakon usvajanja paketa o proširenju.
Kako je izjavila visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, EU će nastaviti pratiti napredak BiH i dat će svoje ocjene o napretku.
 
"Dali smo preporuke da se počnu pregovori s Albanijom i Makedonijom. Dok je Bugarska predsjedatelj, zajedno će se raditi na integraciji Zapadnog balkana u EU, a bit će organizirana i konferencija. Također je važno da se nastave reforme u svim sektorima.  Nastavljamo s ulaganjima u sigurnost, stabilnost mir i ekonomiju Europe i Zapadnog Balkana", rekla je Mogherini.

Prema riječima komesara za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna, onaj ko bude brz u reformama mora biti nagrađen.

"Proširenje EU nije socijalna pomoć, to je ulaganje u njenu stabilnost i sigurnost. Važno je ojačati ekonomiju Zapadnog Balkana, povećati saradnju zemalja i povećati investicije. Velika je nezaposlenost među mladim ljudima, sve to može dovesti do radikalizacije koja je prijetnja i zato treba raditi na stabilnosti", napomenuo je Hahn te dodao kako se Turska sve više udaljava od EU posbno na polju ljudskih prava.

Kako je rekao, uprkos navedenome, Turska ostaje važan susjed za EU te će biti nastavljena pomoć u zbrinjavanju sirijskih izbjeglica.

 Visoki predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark nakon današnje konferencije za medije u Strasbourgu je kazao da postoje tri ključna područja - vladavina zakona, reforma javne uprave i reforme ekonomije.

"Napravljen je nazadak u oblasti ljudskih prava, naročito na polju prijedloga za izmjenu zakona o suzbijanju organiziranog kriminala. Takav zakon slabi mogućnost BiH da se bori sa kriminalom i korupcijom. Zakon nije u skladu s EU. Nema napretka u reformi javnog sektora. već je samo donesena strategija za reformu javne uprave. Dodatno, tu je i ograničen napredak u oblasti ekonomskih reformi te nedostaje reforma obrazovanja", rekao je Wigemark.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije