Ozvaničen početak radova na izgradnji tunela Hranjen: Projekt od izuzetne važnosti

Radiosarajevo.ba
Ozvaničen početak radova na izgradnji tunela Hranjen: Projekt od izuzetne važnosti
Foto: Vijeće ministara BiH / Zvizdić prisustvovao na lokalitetu Hrenovice ceremoniji početka radova na izgradnji tunela Hranjen

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvovao je danas na lokalitetu Hrenovice ceremoniji početka radova na izgradnji tunela Hranjen, u sklopu realizacije izgradnje brze ceste Sarajevo - Goražde.

Predsjedavajući Zvizdić je u svom obraćanju rekao da se radi o projektu za sve građane Bosansko-podrinjskog kantona, za budućnost njihove djece i napredak Bosne i Hercegovine kao prosperitetne evropske zemlje kojoj će ona živjeti.

Istaknuo je da je Vijeće ministara već pokrenulo inicijativu prema OPEC-ovom fondu kako bi se osigurala sredstva u iznosu od 62 miliona eura i time zatvorila finansijska konstrukcija i za druge dvije faze izgradnje brze ceste Sarajevo - Goražde.

Dodao je da je ovaj projekat od izuzetne važnosti za dalji ekonomski i društveni razvoj Goražda, BP kantona i istočne Bosne.

Tunel Hranjen ukupne dužine oko šest kilometara i planirana brza cesta skratit će putovanje na relaciji Sarajevo - Goražde na 45 minuta.

Rok za završetak radova na izgradnji tunela je 36 mjeseci.

Početak radova na izgradnji tunela Hranjen odvija se u okviru programa obilježavanja 1.marta Dana Nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Svečanosti početka radova na izgradnji tunela, čiji su investitori JP Autoceste FBiH, prisustvovali su najviši bh. zvaničnici, član Predsjedništva BIH Šefik Džaferović, premijer Vlade FBiH Fadil Novalić, Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH, te zvaničnici iz BPK Goražde za koji je projekt gradnje tunela od historijske važnosti, jer Goraždani godinama čekaju na ispunjenje obećanja o gradnji brze ceste.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije