Ozbiljan problem za BiH: Medicinari mogu u Njemačku i bez radnog iskustva

Radiosarajevo.ba
Ozbiljan problem za BiH: Medicinari mogu u Njemačku i bez radnog iskustva
Arhiv / S jednog od ranijih polusatnih štrajkova upozorenje ljekara

Domaće tržište rada bi u narednom periodu moglo još ubrzanije da gubi radnu snagu, s obzirom na činjenicu da poslodavci iz Europe sve češće traže čak i nezaposlene sa ovih prostora koji nemaju radnog iskustva, piše Srpskainfo.com.

Ovaj trend posebno je izražen kada je riječ o zdravstvenim radnicima iz BiH, prvenstveno medicinskim sestrama i tehničarima kojima je, da bi se zaposlili u nekoj europskoj državi, sada dovoljno da imaju diplomu o završenoj školi, položen stručni ispit i solidno poznavanje jezika.

To potvrđuju i mnogi oglasi u kojima poslodavci iz inostranstva traže medicinske sestare i tehničare sa ili bez radnog iskustva.

Uglavnom je riječ o renomiranim grupama klinika ili pojedinim lokalnim klinikama, kao i domovima za njegu starijih i nemoćnih lica, te osoba s posebnim potrebama, dok se rjeđe radi o kućnoj njezi.

Također, oni koji odluče da odu mogu, a i ne moraju, da imaju nostrifikovane diplome, samo što im od ovog detalja zavisi iznos plate. Naime, bruto plata bez priznate, odnosno nostrifikovane diplome u Njemačkoj se kreće od 2.000 do 2.400 eura. S druge strane, bruto plata s priznatom diplomom iznosi od 2.500 do 3.300 eura, Uz ove plate, naravno, idu redovni dodaci, a kod svih poslodavaca osiguran je privremeni ili trajni povoljan smještaj, navodi se u oglasima.

Sveto K, medicinski tehničar, kaže da je za posao već konkurisao u jednoj njemačkoj klinici.

“Kad mi se ukazala ova prilika, ni trenutak nisam razmišljao, odmah sam prihvatio. Nažalost, ovde ljudi više nemaju šta da traže. Moja plata je 800 KM, a tamo bih mjesečno mogao da zaradim više od 2.000 eura. Posebna pogodnost je to što poslodavac obezbjeđuje smještaj, i to po veoma povoljnim uslovima, sređuje priznavanje diplome i nudi mogućnost usavršavanja. Sve što traže su škola i jezik”, istakao je.

Iz udruženja i sindikata koji okupljaju medicinare poručuju da će ovaj trend, s obzirom na činjenicu da strane klinike sve rjeđe traže radno iskustvo, samo ubrzati odliv zdravstvenog kadra iz zemlje, što će dodatno urušiti zdravstveni sistem i prava pacijenata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije