Ozbiljan problem: Hitna sjednica Vlade RS o nadolazećoj migrantskoj krizi

Radiosarajevo.ba
 Ozbiljan problem: Hitna sjednica Vlade RS o nadolazećoj migrantskoj krizi
/ Foto: Vlada RS
Vlada Republike Srpske trebalo bi na današnjoj hitnoj sjednici da raspravlja o problemu migranata.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je jučer da očekuje da će Vlada zauzeti stavove povodom nadolazeće migrantske krize,
javlja Srna.

Ona je navela da se Vlada RS nedavno bavila ovim pitanjem iako je ovo nadležnost institucija BiH.

"Zaključcima smo izrazili zabrinutost i nezadovoljstvo načinom na koji institucije BiH tretiraju ovo pitanje. Kojekakvi akcioni planovi, interersorne grupe, nemaju nikakvo rješenje za ovaj veliki problem. Mi nemamo nikakve uslove za opsežnu akciju zbirnjavanja tako velikog broja ljudi u RS imajući u vidu probleme smještaja, sigurnosti i zdravstvenih rizika", rekla je Cvijanović.

Ona je izrazila očekivanje da će Vlada na današnjoj sjednici ponoviti neke od ovih zaključaka i da će izaći sa nekim dodatnim stavovima.

"S obzirom na to da su institucije BiH pokazale neodgovornost, javašluk i nesposobnost o pitanjima koja su mnogo manje problematična, sada kad vidimo ovaj migrantski talas, imamo ozbiljan razlog za strah", rekla je Cvijanović.

Ona je ocijenila da je problem migranata ogroman i "da su institucije BiH trebalo da budu u stanju alarma pri samoj najavi o dolasku nekoliko desetina hiljada migranata".

Cvijanović je istakla da je BiH apsolutno nespremna i za mnogo manje izazove, a da ova situacija predstavlja ozbiljnu prijetnju.

"Toga svi moraju da budu svjesni, jer se sve dešava bez adekvatnih i ozbiljnih operativnih planova o smještaju, kontroli kretanja, zdravstveno medicinskom nadzoru i sigurnosnih kontrola tih osoba", rekla je Cvijanović.

Sjednici Vlade RS bi trebalo da prisustvuju predsjednik RS Milorad Dodik i Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije