Ovo su zaključci o Zavodu Pazarić: Nastaviti sa istragama

O. K.
Ovo su zaključci o Zavodu Pazarić: Nastaviti sa istragama
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH

Zastupnički dom Partlamenta Federacije BiH usvojio je jednoglasno, sa 68 glasova "Za", više zaključaka o stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. 

Zaključeno je da mjerodavna tijela nastave sa istražnim radnjama o nehumanom i etički neprihvatljivom postupanju sa štićenicima, kao i o postojanju koruptivnih radnji i kaznenih djela počinjenih kroz različite oblike zloupotrebe službenog položaja tokom službene dužnosti.

Drugi zaključak je da se u Upravni i Nadzorni odbor imenuje struka, te po jedan predstavnik roditelja. 

Također, predlaže se da Vlada FBiH uputi u hitnu proceduru Zakon o socijalnoj djelatnosti. Vlada se zaužuje sda kroz programe zapošljavanja osigura jačanje kadrovske strukture.  

Federalno ministarstvo zdravstva se zadužuje da predloži rješenje kojim će korisnicima usluga Zavoda biti osiguran jednak nivo zdravstvene zaštite na području gdje ustanova djeluje. 
 
Isto ministarstvo dobilo je zadatak da u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalne politike predloži modalitet redovnog revidiranja dijagnoza osoba sa poteškoćama.
 
"Pozivamo Dom naroda da hitno usvoji nacrt zakona kojim će se regulirati status roditelj-njegovatelj", navodi se dalje u zaključcima. 
 
Predlaže se i da Vlada FBiH uvede izmjene i dopune Zakona o inspektoratu za socijalnu zaštitu djece te poduzme mjere da finansijska revizija Zavoda bude pod nadležnosti Ureda za reviziju institucija BiH.
 
Također, Vlada FBiH se zadužuje da izradi tekst zakona o zaštiti mentalnog zdravlja, kojim će se, između ostalog, urediti prevencija i rano otkrivanje smetnji u mentalnom zdravlju, prava i osobe mentalnih bolesnika te socijalnih inkluzija.
 
Zaključeno je i kako u roku od sedam dana od održavanja sjednice treba održati sastanak predstavnika Vlade i resornih ministarstava sa predstavnicima vijeća roditelja. 
 
U zaključcima još stoji da Vlada FBiH treba hitno uputiti u procesuru Zakon o socijalnim pravima i uslugama te da resorno ministarstvo napravi registar štićenika. 
 
"Nalaže se Vladi FBiH da odluke o kapitalnim tranferim neprofitnim ustanovama definiše na način da sredstva budu u visini održavanja programa. Zadužuje se Vlada FBiH da osigura sredstva za zbrinjavanje štićenika Zavoda", još je navedeno u zaključcima. 
 
 
 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije