Ovo su imena muškaraca koji su silovali djevojčicu u ratu u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Ovo su imena muškaraca koji su silovali djevojčicu u ratu u Sarajevu
Radiosarajevo.ba / Arhiv
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:

- Elvira Muminovića, zv. „Popaj“, rođenog 1975. godine u Sarajevu

- Samira Kešmera, rođenog 1974. godine u Višegradu

- Mirsada Menzilovića zv. „Čepo“, rođenog 1975. godine u Sarajevu

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika Armije BiH postupali protivno ženevskim konvencijama o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

U optužnici se navodi da su navedene osobe, u mjesecu maju 1993. godine, u dijelu Sarajeva pod kontrolom Armije BiH, nakon što je optuženi Muminović na ulici naoružan prišao djevojci srpske nacionalnosti te je prisilno zarobio u jednom stambenom objektu, počinili višestruko mučenje, zlostavljanje i premlaćivanje maloljetne žrtve, nad kojom su sva trojica počinili silovanje i seksualno zlostavljanje nanijevši žrtvi teške fizičke i psihičke ozljede te trajne posljedice zlostavljanja koje i danas osjeća.

Optuženi se terete da su kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava za vrijeme rata i oružanog sukoba, upotrebom sile i prijetnjom za život i tijelo, prisilili drugu osobu na seksualni odnos, silovanje, čime su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije