Ovo je pet zaključaka koje su dogovorili radnici Aluminija i Dragan Čović

Radiosarajevo.ba
Ovo je pet zaključaka koje su dogovorili radnici Aluminija i Dragan Čović
Foto: Bljesak.info / Protesti radnika 'Aluminija' ispred HDZ-a

Nakon zajedničkog sastanka predstavnika Sindikata i radnika mostarskog Aluminija te Nadzornog odora i Uprave s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i Jelkom Milićević, doneseno je nekoliko zaključaka, saopćeno je iz Aluminija.

Zaključci su, navedeno je, sljedeći:

1. Prioritet u narednim aktivnostima hrvatskih političara na svim nivoima vlasti u BiH kao i Nadzornog odbora, Uprave i Sindikata bit će postepeno zbrinjavanje i skrb o radnicima Aluminija.

2. Hitno će biti zatraženo od nadležnih institucija rješavanje obaveza za penzijsko osiguranje radnika Aluminija, što će biti prvi prioritet hrvatskim predstavnicima u vlasti.

3. Zaključak svih učesnika sastanka je da Aluminij d. d. ne ide u stečaj dok se ne sagledaju sve mogućnosti pokretanja proizvodnje ili jednog njenog dijela.

4. Potrebno je napraviti analizu o mogućem postepenom oživljavanju pogona, koja bi se trebala realizirati u najkraćem roku te u skladu s rezultatima odlučit će se o daljnjem djelovanju i mogućem vraćanju zaposlenika u proizvodnju.

5. U daljnjem odlučivanju o sudbini preduzeća i radnika bit će, uz Nadzorni odbor i Upravu, uključeni i predstavnici Sindikata i zaposlenika bez kojih neće moći biti donesena nijedna odluka.

Također, u saopćenju je navedeno i da se nadaju i očekuju pomoć od Vlade Republike Hrvatske, koja je, podsjetimo, 12-postotni suvlasnik Aluminija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije