Ovo je novi ambasador Hrvatske u Bosni i Hercegovini

Radiosarajevo.ba
Ovo je novi ambasador Hrvatske u Bosni i Hercegovini
Foto: Ministarstvo vanjskih poslova BiH / Ambasador Ivan Sabolić predao akreditive

Načelniku Odjela za Diplomatski protokol Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Mirsadu Bešiću, 4. jula 2019. godine akreditive uručio je novoimenovani ambasador Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić.

Sabolić je nekadašnji ministar savjetnik u hrvatskoj ambasadi u Srbiji. Karijerni diplomat u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i nekadašnji ministar savjetnik u hrvatskoj ambasadi u Srbiji.

Inače, njegov prethodnik Del Vechio bio je veleposlanik Hrvatske u BiH od 1. oktobra 2013. i na tu je poziciju došao na preporuku tadašnjega premijera RH Zorana Milanovića i uz suglasnost tadašnjega predsjednika RH Ive Josipovića.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske 11. januara ove godine donijelo je odluku o smjeni ambasadora Ivana Del Vechija u BiH zbog njegovog odlaska 9. januara u Banju Luku gdje se obilježavao Dan RS-a koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Hrvatska šefica diplomatije Marija Pejčinović Burić tad je kazala kako je hrvatski ambasador u BiH Ivan Del Vechio, odlazeći u Banju Luku, donio pogrešnu odluku i imao krivu procjenu.

„On tamo tog dana nije trebao biti“, naglasila je Pejčinović Burić, ističući da njegov odlazak na tu proslavu „predstavlja veliko iznenađenje“, posebno što joj tokom svog mandata nikada nije prisustvovao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije