Ovo je 29 mjera koje je dogovorila sarajevska šestorka

E. H.
Ovo je 29 mjera koje je dogovorila sarajevska šestorka
Foto: Radiosarajevo.ba / Sarajevska šestorka potpisala principe

Sarajevska šestorka (Demokratska fronta, Narod i Pravda, Naša stranka, Savez za bolju budućnost, Nezavisna bosanskohercegovačka lista i Socijaldemokratska partija) danas su potpisali Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018. – 2022.“.

„Svi učesnici u formiranju skupštinske većine potpisuju usaglašen dokument u kojem će biti navedeni osnovni principi djelovanja, akcioni plan djelovanja, set zakona i podzakonskih akata te mjera i inicijativa. Potpisani dokument, u svom punom izdanju, bit će dostupan javnosti“, navodi se u uvodu Sporazuma.

Formiranje skupštinske većine na kantonalnom nivou niti obavezuje niti isključuje koaliranje na višim ili nižim nivoima vlasti niti koaliranje na istom nivou u ostalim kantonima.

• Vlada Kantona Sarajevo će biti formirana na programskim načelima, konkretnim mjerama, zakonima i javnim politikama.

Jasna opredijeljenost za borbu protiv korupcije.

Stvaranje ambijenta za unapređenje sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo, uključujući izmjene zakona i podzakonskih akata.

• Provođenje radikalnih mjera s ciljem podizanja kvalitete životne sredine, smanjenja onečišćenja zraka i sprečavanja drugih ekoloških rizika.

• Preispitivanje efikasnosti svih nadzornih i upravnih odbora pod ingerencijom Kantona Sarajevo, a po potrebi i racionalizacija.

Zabrana zapošljavanja bez konkursa.

Zaštita javnih ustanova, institucija, zavoda i firmi od stranačke kontrole i stranačkog upravljanja.

Pojačana prava, obaveze i odgovornost ministara/rica za funkcioniranje svih pravnih subjekata iz njegovog/njenog resora.

• Izvršna vlast i upravljački organi institucija i firmi u kantonalnom vlasništvu će biti rodno i etnički izbalansirani.

Vlada Kantona Sarajevo će prilikom provođenja presuda Ustavnog suda i reformi Ustava težiti da Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo postanu jedan nivo vlasti prema uzoru na modele u Njemačkoj, Austriji, Hrvatskoj i brojnim drugim evropskim zemljama, koje imaju status glavnih gradova i ujedno saveznih pokrajina/država ili županija.

• Finansiranje nevladinih udruga mora se provoditi isključivo na konkursnom i projektnom osnovu, a po unaprijed utvrđenim kriterijima.

• Djelovanje javne uprave na bazi EU principa: o Široke javne konsultacije pri donošenju akata, o OECD smjernice za korporativno upravljanje u državnim firmama, o e-uprava.

Povećanje efikasnosti, transparentnosti i odgovornosti rada Skupštine Kantona Sarajevo i zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, što podrazumijeva izmjene poslovnika i drugih akata.

Reforma i depolitizacija obrazovanja.

Revitalizacija komunalne infrastrukture u nadležnosti Kantona Sarajevo.

• Reorganizacija rada zdravstvenih ustanova s ciljem podizanja efikasnosti u pružanju zdravstvene zaštite i poboljšanja položaja zdravstvenih radnika.

Reforma socijalne politike po principu pravičnosti.

• Poboljšanje uslova rada i snažnija zaštita radničkih prava.

Unapređenje poslovnog okruženja.

Osnaživanje mladih, naglasak na pronatalitetne politike i podršku porodici.

• Unapređenje i povezivanje kulturnih, sportskih i turističkih kapaciteta.

Smanjenje troškova javne uprave i administracije u Kantonu Sarajevo.

• Vlada Kantona Sarajevo će težiti da na osnovu nezavisnih stručnih analiza ozdravljena preduzeća iz komunalne privrede potencijalno spoji u “Sarajevski Holding”.

Pojačana kontrola javnih nabavki i objedinjavanje tamo gdje je moguće.

• Imenovanje stručnih i sposobnih rukovodilaca u svim preduzećima, ustanovama, zavodima, fondovima i ostalim institucijama čiji je osnivač Kanton Sarajevo, bez obzira na strančku pripadnost.

• Neupitno ispunjavanje propisanih rokova za dostavljanje planova i godišnjih izvještaja u skupštinsku proceduru.

Depolitizacija javne uprave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije