Otvorena izložba o Srebrenici, padu, genocidu i borbi za istinu

AA
Otvorena izložba o Srebrenici, padu, genocidu i borbi za istinu
Foto: AA / Izložba u Potočarima
Povodom obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici, u Spomen-sobi Memorijalnog centra Potočari otvorena je izložba fotografija "Srebrenica - slikom kroz vrijeme".

Izložba fotografija je nastala u organizaciji Pokreta "Majke enklave Srebrenice i Žepe", i kroz skoro 300 fotografija prikazuje Srebrenicu od vremena prvih grafika, fotografija, preko prijeratnih fotografija idiličnog života ovog gradića Istočne Bosne, do rata, pada Srebrenice, genocida, sve do vremena borbe za istinu o genocidu u Srebrenici. Kroz jedan segment izložene su i fotografije značajnih svjetskih ličnosti koje su posjetile Srebrenicu.

"Danas smo otvorili izložbu od 290 fotografija s kojima smo htjeli pokazati ko je sve dolazio u Srebrenicu i ko nam je davao podršku. Slika govori više od riječi, svaka slika ima svoju vrijednost. Pozvali smo i tužioca iz Njemačke. Htjeli smo da predamo spisak od 22.000 ljudi koji su učestvovali u genocidu u Srebrenici. Predali smo mu spisak i zamolili ga da svi oni koji su ušli u Njemačku, a nisu rekli da su osumnjičeni i da su bili učesnici genocida u Srebrenici, budu ispitani i odgovaraju", kazala je Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa“.

U okviru svečanosti otvaranja izložbe dodijeljena je i Plaketa zahvalnosti Klausu Zornu za izuzetan doprinos istraživanju genocida u Bosni i Hercegovini.

Klaus Zorn je u periodu 1991.-1995. bio njemački istražitelj, glavni inspektor i šef Centralne jedinice za istrage ratnih zločina (ZBKV) Ureda njemačke kriminalističke policije, pri Odjeljenju državne bezbjednosti Njemačke. Istraživanja ovog ureda, pored ostalog, rezultirala su prvom presudom za genocid u BiH 1993. godine u Njemačkoj. Plaketu je uručio Organizacioni odbor za obilježavanje 11. jula 1995. godine, Udruženje Pokret "Majke enklave Srebrenice i Žepe" i Udruženje žrtava i svjedoka genocida.

"Dali ste mi nagradu koja me u isto vrijeme čini i sretnim i ponosnim. Kao visoki istražitelj htio bih se zahvaliti za ovu zahvalnicu. Duboko sam ponosan što držim ovu nagradu u svojim rukama jer u zadnjih 25 godina radio sam samo ono što je bio moj posao. Radio sam svoj posao s motivacijom i pravilom, a to je da se borim protiv ratnih zločinaca", rekao je Zorn.

U prostorijama Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari izvršena je i svečana primopredaja skulpture "Srebrenica", koju je Memorijalnom centru poklonio kipar Ivan Jakšić sa Brača, iz Republike Hrvatske. Skulptura je u crnom kamenu.

"Planirali smo izložbu u Tuzli i kada smo došli na dogovor oko izložbe, pokazao mi je Srebrenicu i imao sam potrebu da nešto ostavim tu. S razlogom sam joj dao ime 'Srebrenica' jer sam htio prikazati tu bol, ljudsku tragediju. Sama skulptura prikazuje majku koja oplakaju svoje dijete", rekao je Ivan Jakšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije